IZ KOPRA V TRST: Je potrebno tudi v tem primeru izpolniti obrazec?

Trst

Čeprav za obmejne prebivalce Slovenije in Italije velja prosto prehajanje meje za največ 60 kilometrov od lastnega prebivališča, pa se mnogi sprašujejo, ali morajo kljub temu za vstop v Italijo izpolniti evropski spletni obrazec. Odgovor je pritrdilen, a se zatakne pri obrazcu.

Poročali smo že, da tisti, ki živijo v obmejnem pasu, lahko prosto prehajajo italijansko mejo, saj je tamkajšnje ministrstvo odpravilo pravilo o predložitvi potrdila o negativnem testu. To je dovoljeno za 24 ur in pa za največ 60 kilometrov od lastnega prebivališča, kar velja tudi za prebivalce, ki živijo na obmejnem pasu Slovenije. A kljub temu bi morali slednji za vstop v Italijo izpolniti evropski elektronski obrazec za sledenje potnikov.

Kot opozarja Primorski dnevnik, pa se pri tem obrazcu zatakne, saj mora izpolnjevalec izbirati eno izmed treh možnosti. Izjavi lahko, da bo ob vstopu v Italijo predložil negativen izid PCR ali hitrega testiranja, ki ni starejši od 48 ur, da bo prestal desetdnevno karanteno ali da pripada eni izmed skupin, za katere je predvideno olajšanje prehajanje meje. Pri tem pa manjka možnost za prebivalce obmejnega pasu.

Pri omenjenem časniku so se za pojasnila obrnili na tržaškega prefekta Valeria Valentija, vladnega komisarja za Furlanijo-Julijsko krajino, ki je povedal, da so s pomanjkljivostjo obrazca seznanjeni. "Tudi patrulje na meji so s to zadevo seznanjene, tako da bodo do odprave pomanjkljivosti pripadniki varnostnih organov kvečjemu ustno povprašali, od kod prihajate," je za Primorski dnevnik pojasnil Valenti in poudaril, da si na ministrstvu za zdravje prizadevajo za čim prejšnjo odpravo te pomanjkljivosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  05 .06. 2021 ob  18: 52
18
Naj si raje prizadevajo za popolno odpravo te bedarije, ki jo prav nobena druga EU država ne prakticira.