ITALIJANSKA UNIJA PISALA JANŠI: "Novi ukrepi bi lahko imeli hude posledice za čezmejno sodelovanje"

Koper

Društvo pripadnikov italijanske narodne skupnosti Italijanska unija je v pismu premierju Janezi Janši pozvala vlado k premisleku glede novih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa pri prehajanju meje. Predlagala je sprejetje alternativnih ukrepov, saj da bodo imeli napovedani ukrepi hude posledice za čezmejno sodelovanje.

Društvo je v pismu premierju poudarilo, da sta slovensko-italijansko obmejno območje ter območje Istre močno prepleteni in ju veže tesno sodelovanje. "Novi ukrepi bi lahko imeli hude posledice za čezmejno sodelovanje in dobre ter plodne odnose," so opozorili. Italijanska unija zato poziva vlado k sprejetju alternativnih ukrepov oziroma k vključitvi potrebnih izjem za prebivalstvo, ki prebiva ob državnih mejah.

Vlada je ta teden sprejela ukrep, v okviru katerega se od ponedeljka uvajajo kontrolne točke na notranjih schengenskih mejah. Na meji z Italijo bodo cel dan odprti trije mejni prehodi, še več pa jih bo odprtih le del dneva in bodo namenjeni predvsem obmejnemu prebivalstvu. Novost je tudi testiranje vseh izjem, ki so sedaj lahko dnevno prehajale mejo. V okviru ukrepa, ki bo stopil v veljavo 15. marca, morajo namreč predložiti negativni test na sars-cov-2, ki ni starejši od sedem dni. To bo po novem veljalo za čezmejne delovne dnevne ali tedenske migrante, tiste, ki občasno prehajajo mejo zaradi oskrbe oseb, dvolastnike, najemnike ter tiste, ki so vključeni v izobraževanje. Izjema velja za otroke do 13 leta, morajo pa negativni test na primer predložiti tisti, ki otroke vozijo čez mejo. Da bi olajšali dostop do brezplačnega hitrega testiranja, nameravajo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje organizirati dodatne točke, predvsem na meji z Italijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  05 .03. 2021 ob  21: 22
marešalo ne odpira pisem