ISTRSKI ŽUPANI O OMEJITVAH GIBANJA MINULI VIKEND: 'Klic v sili' je zalegel, kršitev skoraj ni bilo

Slovenija

Župani občin slovenske Istre ugotavljajo, da so se ljudje minuli konec tedna večinoma držali odloka o omejitvi gibanja in se ob tem tudi zahvalili občanom. Izolski župan Danilo Markočič je poudaril, da se njihovi občani obnašajo tudi samozaščitno. Po besedah prvega moža piranske občine Đenia Zadkovića so ljudje razumeli, da gre za nujen ukrep.

Že v soboto so na vladi ugotavljali, da so ljudje po vsej državi ukrepe zaradi covida-19, med drugim tistega o omejitvi gibanja na lastno občino, vzeli resno. Kot je tedaj povedal vladni govorec Jelko Kacin, so bile slovenske ceste v soboto manj polne kot minuli konec tedna, policija pa večjega števila kršitev ni zaznala.

Temu pritrjujejo tudi besede županov istrskih občin, ki so bile minuli konec tedna bistveno manj oblegane, kot teden dni prej.

V Izoli so bili tako z dogajanjem minuli konec tedna zadovoljni, je povedal župan Danilo Markočič. "Ljudje so upoštevali navodila in se, če že, odpravljali na sprehod v manjših skupinah, predvsem družine pa mogoče pari," je ocenil. Dodal je, da tudi prižiganja ognjev v naravi ni bilo zaznati.

Po navedbah Markočiča so razmere na terenu spremljali tako občinski redarji kot pripadniki civilne zaščite, dogajanje je poleg tega spremljala tudi policija. Občani so se obnašali samozaščitno, saj so jim sami poročali o dogajanju na terenu, "tako da smo dejansko imeli mesto pokrito".

Ob tem je Markočič izrazil zadovoljstvo, da občani z upoštevanjem vseh navodil pripomorejo k zaustavitvi širjenja novega koronavirusa.

Piranski župan Đenio Zadković, ki je med prvimi opozoril na številčnost obiskovalcev iz drugih koncev Slovenije, se je zahvalil vladi, da je razumela njihov "klic v sili". Hkrati se je zahvalil občanom. Ti so po njegovih besedah stvari vzeli resno, se držali omejitve gibanja in to jemali kot nujen ukrep glede na trenutni položaj, s tem pa pripomogli k temu, da število okuženih na Primorskem ostaja relativno nizko.

Zadković je sicer 1. aprila nazaj v službo vpoklical tudi del redarjev, ki so jih pred tem preventivno v luči morebitnih okužb poslali na čakanje. V koordinaciji s civilno zaščito so opravili obhode po plažah in drugih priljubljenih točkah, razen kakšne posamične kršitve, kot denimo uporabe otroških igral, pa večjih kršitev niso zaznali.

Tudi v Kopru je minuli vikend minil brez večjih posebnosti. "Redarska služba, policija in zdravstvena inšpekcija na terenu niso zabeležile večjih kršitev. To pomeni, da so ljudje ozaveščeni, da razumejo in spoštujejo omejitve, ki so nujne, če želimo zajeziti širjenje epidemije," so navedli na mestni občini.

Ob tem so spomnili, da se njihovi občani že od samega začetka zavedajo resnosti trenutnega položaja in nujnosti doslednega upoštevanja ukrepov ter priporočil pristojnih. Z zaostritvijo ukrepov, ki so bili nujni predvsem zaradi kršitev posameznikov, so tako dosegli, da se v koprski občini zadržujejo le njeni prebivalci in tisti, ki zaradi službenih in drugih obveznosti ne morejo drugače.

Kot kaže, tudi sosedje Italijani vse redkeje prečkajo državno mejo. Tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec je pojasnila, da na delujočih mejnih prehodih z Italijo še zaznajo kakšnega italijanskega državljana in občasno koga na meji tudi zavrnejo, a prehodov meje ni veliko.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  06 .04. 2020 ob  22: 37
Spostovani zupani, nam obcanom se ni potrebno zahvaljevat, mi smo z vami. Samo foreste je potrebno nagnat!
Koper |  06 .04. 2020 ob  17: 09
18
Cela obala bi se morala zahvaliti Piranskemu županu za ukrep,za katerega je prosil.
Če tega ne bi bilo bi bila pri nas okuženost večja,tako kot je po celi Sloveniji.
Pred mesecem dni je bila okuženost na Primorskem enaka kot v Pomurski regiji.
Danes je rezultat več kot očiten.