ISKALI KRIVCE IN VZROKE, ZAKAJ JE PROPADLA ADRIA AIRWAYS: Do kakšnega zaključka so prišli?

Slovenija

Člani odbora DZ za finance so na včerajšnji nujni seji na predlog Levice iskali krivce in vzroke, da je Adria Airways propadla le nekaj let po privatizaciji. Računskemu sodišču so sklenili predlagati, da opravi revizijo prodajnega postopka in prodajne pogodbe Adrie Airways nemškemu finančnemu skladu 4K in jo v najkrajšem možnem času posreduje DZ.

Luka Mesec (Levica) je ocenil, da s stečajem Adrie Airways Slovenija ne izgublja le povezljivosti in konkurenčnosti, temveč tudi veliko znanja, ki so ga imeli zaposleni. "Piloti so že od marca opozarjali na težave, ki bodo najverjetneje pripeljale do stečaja. Vlada pa do konca septembra ni pripravila nobenega načrta. Zakaj niste reagirali? Zakaj ste o tem začeli razmišljati šele septembra?" je vprašal predstavnike vlade. Prepričan je, da bi se morala država že pred pol leta odločiti za iztisnitev nemškega sklada, ki je družbo kupil leta 2016, iz lastništva Adrie Airways. "Bojim se, da so sanje o novem podjetju predvsem pesek v oči vlade predstavnikom zaposlenim, da se nam ne bi bilo treba soočiti s tem, da smo izgubili letalskega prevoznika," je dejal.

Andrej Šircelj (SDS) se je strinjal s predlagatelji seje, da bi morali analizirati, kdo je odgovoren za propad družbe in zakaj se je to zgodilo. Ob tem pa je bil skeptičen do ideje, da bi država ustanovila novega letalskega prevoznika, saj je bilo že v primeru Adrie Airways jasno, da je bila družba izredno pomembna tudi za politiko in njeno vplivanje na gospodarstvo. "Prodaja takšnemu lastniku ni bila le malomarno dejanje, temveč naklepno dejanje in izčrpavanje družbe," pa je dodal njegov poslanski kolega Franc Breznik.

Poslanci so se sicer spraševali, kakšen smisel ima razprava o posledicah privatizacije po tem, ko je družba že pristala v stečaju. "Veste, kaj je to danes? To je sedmina," je dejal Soniboj Knežak (SD), ki je menil, da gre le za predstavo za javnost, ki ne bo z ničemer pripomogla k reševanju situacije.

Predsednik uprave SDH Gabrijel Škof je poslance spomnil, da je bil nemški sklad še najboljši kupec za družbo, ki je bila tudi v času, ko je bila še v državni lasti, na robu stečaja. Postopek prodaje je bil po njegovih besedah izveden profesionalno in transparentno, skladno z mednarodnimi standardi. "Če je ne bi prodali, bi šla Adria Airways najbrž že takrat v stečaj. Omenjeni sklad je oddal najboljšo ponudbo in družbo tudi dokapitaliziral," je pojasnil.

Problem Adrie Airways je problem ekonomije obsega, ki Slovenijo pesti tudi na drugih področjih, pa je ugotavljal Jože Lenart (LMŠ). "Če pa dodamo še vmešavanje politike v gospodarstvu, pa končamo tam, kjer smo." Spomnil je, da vlada že preučuje možnosti, kako bi lahko ukrepala po stečaju in izgubi nekaterih pomembnih povezav Slovenije z Evropo.

O tem je spregovoril tudi Igor Zorčič (SMC), ki je opomnil poslance, da je odbor za infrastrukturo v četrtek že zavrnil zakonski predlog, ki bi omogočal možnost subvencioniranja določenih letalskih linij. "Dejstvo je, da je podjetje funkcioniralo, dokler so država in banke vanj vlagale sredstva. Sedaj pa se moramo odločiti, ali potrebujemo novega letalskega prevoznika ali se bomo znašli kako drugače," je dodal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija