INŠPEKTORJI POD DROBNOGLED VZELI MESNICE: Pri nadzoru opažajo pozitiven trend

Slovenija

Inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so izvedli poseben nadzor v mesnicah in preverjali zagotavljanje sledljivosti, pravilnost označevanja in mikrobiološko ustreznost mesa, mletega mesa in mesnih pripravkov. Uprava pri nadzoru mesnic opaža izboljšanje izpolnjevanja zahtev in pozitiven trend skladnosti.

Med 15. aprilom in 1. majem so inšpektorji pregledali 117 mesnic in odvzeli 35 uradnih vzorcev (30 vzorcev mesnega pripravka, štiri vzorce mletega mesa in en vzorec svežega mesa) za preverjanje mikrobiološke skladnosti. V 45 mesnicah so odkrili 73 različnih neskladij, v štirih uradnih vzorcih pa salmonelo. Največ neskladij, 34 od 73, so ugotovili pri izvajanju mikrobioloških kriterijev varnosti, sledila so neskladja glede sledljivosti, glede označevanja mletega mesa in mesnih pripravkov.

Na podlagi ugotovljenih neskladnosti so izrekli 66 ukrepov, in sicer med drugim 15 upravno inšpekcijskih odločb, 10 plačilnih nalogov, devet odločb o prekršku in devet opozoril v skladu z zakonom o prekrških. "Glede na rezultate nadzora iz prejšnjih let je v letu 2020 delež mesnic, ki niso izpolnjevale zahtev zakonodaje na področju sledljivosti in označevanja mesa, mletega mesa in mesnih pripravkov izrazito nižji. Opazen je pozitiven trend skladnosti," so navedli.

Rezultati nadzora po njihovem mnenju sicer kažejo, da je treba nadzor na področju sledljivosti in označevanja mesa, mletega mesa in mesnih pripravkov nadaljevati, posebno pozornost pa posvetiti izpolnjevanju zahtev v skladu z zakonodajo mikrobiološke skladnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija