INŠPEKCIJA UGOTOVILA NEPRAVILNOSTI: V Kobilarni Lipica se temu čudijo

Slovenija

Veterinarska inšpekcija je po prijavi v začetku tedna obiskala Kobilarno Lipica in ugotovila, da je v čredi poškodovanih deset živali, od tega dve težje. Uvedla bo prekrškovni postopek zoper odgovorno osebo, sklenila pa je izpeljati tudi celovit nadzor kobilarne. Ta bo potekal dlje časa. V kobilarni očitke o nestrokovnem ravnanju s konji zavračajo.

Veterinarska inšpekcija Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je po prejemu prijave v ponedeljek izvedla nadzor v Kobilarni Lipica in pri tem ugotovila, da je bilo poškodovanih deset živali, od tega dve težje, zato sta bili kirurško oskrbovani.

"Prišlo je do medsebojnega poškodovanja konj zaradi nepravilnega postopka pri združevanju konj," je za pojasnila direktorica Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak. Povedala je, da so inšpektorji ob pregledu kopirali določeno dokumentacijo in na podlagi tega ugotovili odgovorno osebo, zoper katero bodo uvedli prekrškovni postopek.

V kobilarni se čudijo navedbam veterinarske inšpekcije

A v Kobilarni Lipica poudarjajo, da je bil postopek združevanja konj v čredo strokovno in časovno ustrezno izveden. "Ena od prioritet vodstva Kobilarne Lipica je vzpostavitev kakovostnih programov turističnega jahanja. Gre za segment, ki je bil v zadnjih desetih letih zapostavljen. Črede konj za turistično jahanje do zdaj sploh ni bilo. V zadnjih dveh letih smo zato namensko šolali konje in jih zdaj združili v čredo. Postopek združevanja konj v čredo, ki se je izvedel prvič v zadnjih desetih letih, je bil strokovno in časovno ustrezno izveden," so v kobilarni zapisali v odgovoru za STA.

Ob tem so pojasnili, da pri vzpostavljanju črede in hierarhije med konji pride, pričakovano, do telesnega stika med njimi. Zato je bila pri tem zagotovljena prisotnost in nadzor strokovnega osebja, ki je čredo nadziralo in omejevalo intenzivnost telesnega stika med konji, zagotavljajo v kobilarni, kjer jih čudijo tudi navedbe veterinarske inšpekcije glede razlogov za načrtovan celovit nadzor kobilarne.

Izvedli bodo celovit nadzor

Veterinarji so namreč ob ponedeljkovem pregledu zaznali še, da tudi posamezne druge živali niso v optimalni kondiciji, zato bodo izvedli celovit nadzor. Ta se je dejansko že začel s ponedeljkovim inšpekcijskim pregledom v kobilarni in bo trajal predvidoma mesec in pol do dva meseca, je pojasnila Bizjakova.

V tem času bodo inšpektorji pregledali, kako se ravna z živalmi in kakšna je posledica tega ravnanja, je dejala. Gre za med 300 in 400 konjev na različnih lokacijah. Po opravljenem celovitem nadzoru bo inšpekcija ugotovitve predstavila v poročilu.

V kobilarni so nad navedbami inšpektorata začudeni, saj, kot navajajo, je bil nedavno, 19. marca, zaključen redni letni pregled stanja kobilarne, izveden s strani zunanje neodvisne strokovne komisije. "Pregled je vključeval tudi pregled črede in ni zaznal, da bi bili konji v slabem stanju, podal je le priporočilo glede vzreje žrebet letnika 2018," so navedli v kobilarni, kjer je vodstvo za dodatno preveritev in potrditev stanja odredilo dodatni zunanji strokovni nadzor, ki bo izveden s strani Veterinarske zbornice Slovenije.

Po informacijah direktorice veterinarske inšpekcije Bizjakove je bil sicer nazadnje celovit nadzor kobilarne izveden pred leti, ko je prišlo do več zaporednih poginov konjev.

Glede poškodovanih konj pa so v kobilarni zapisali še, da je bilo v postopku oblikovanja črede udeleženih več konj, ki niso dobili znatnih poškodb zaradi ugrizov ali brc, razen enega, ki je prejel odrgnine in tri šive. Drugi konj, za katerega inšpekcija navaja, da naj bi bil težje poškodovan, je bila kobila, ki je imela otečen bicljev sklep na zadnji desni nogi, to pa je po navedbah kobilarne stanje, ki ni nujno neposredno povezano s tem dogodkom.

Zaradi otekline je bila ta kobila preventivno nastanjena v boksu, vsi ostali konji pa so bili že naslednji dan ponovno izpuščeni skupaj na skupni pašnik in so vse dneve doslej preživeli skupaj, pri čemer po navedbah kobilarne ni prišlo do nobenih nadaljnjih poškodb. "Vedenje črede je vse dni popolnoma mirno, kar ugotavlja tudi inšpekcija in je znak, da je bila čreda uspešno oblikovana," so zapisali v kobilarni.

Ob tem opozarjajo, da je vsaka poškodba katerega koli od 350 lipicancev za laično oko, še posebej pa za zaposlene, izredno boleča. "Dejstvo je tudi, da zaradi uvajanja novosti pri načinih dela in programih prihaja do nasprotovanj in različnih pogledov , posledično pa tudi do izkoriščanja takih dogodkov za negativno medijsko publiciteto," so še navedli v kobilarni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  04 .04. 2019 ob  23: 55
Ali smo prica novemu skandalu in malomarnega odnosa do kulturne dediscine?
zoran13 |  04 .04. 2019 ob  23: 37
KOBILARNA LIPICA

Vse to, kar se dogaja v Lipici in v hotelskem kompleksu je sramota za celotno našo skupnost. Namesto, da bi s kvaliteto in strokovnostjo pokazali, da smo si skozi zgodovino zaslužili primat pri vzreji lipicancev, se s takšnimi dogodki samo sramotimo in iz dneva v dan dokazujemo, da žal nismo sposobni prevzeti naše zaupane nam dediščine. Kak daleč smo pripravili našo turistično ponudbo in Lipico, ki je znana in spoštovana po celem svetu, razen pri nas se te odgovornosti do zanamcev nikakor ne moremo naučiti. Žalostno, da gremo zaradi nesposobnosti ožjega in širšega vodstva iz afere v afero, ki jim je bližje lastninjenje in prilaščanje, tistega, kar ne more biti olastninjeno, to je ponosni konj Lipicanec, ki smo ga dolžni izročiti vsem ljubiteljem in poznavalcem konj. Potem bi tudi Lipica kot ponos naše dežele v katere trumoma vozimo turiste od vsepovsod, zacvetela v vsem svojem nekdanjem sijaju ter lepoti.
Obala1 |  04 .04. 2019 ob  18: 56
Zdaj se vsi čudimo .... Od samega začetka se je vedelo da ena kao pravnica ne bo kos tej nalogi ...vendar dovolj je da si v Cmerarjevi stranki i evo kaj se zgodi ko ti nekdo nekaj zaupa ona pa nima nobenega znanja ...welcome to banana republika
vseved |  04 .04. 2019 ob  18: 46
Po moje so za poškodbe odgovorni tisti, ki bi morali skrbeti za konje, tisti ki so , da bi prikrili svojo malomarnost in nesposobnost poslali slike v javnost in poklicali inšpekcijo.