V KOBILARNI LIPICA ZAVRNILI HUMARJEVE NAVEDBE: "Konji so dobili poškodbe med rangiranjem v čredi, kar je povsem normalno"

Slovenija

Po tem, ko je jahalni učitelj Iztok Humar na socialnem omrežju Facebook delil šokantno fotografijo mladega kastrata iz Kobilarne Lipica, ki naj bi ga kobile pogrizle in pobrcale po celem telesu – to je po njegovem mnenju posledica neustreznega znanja osebe, zadolžene za delo z lipicanci – so se odzvali v Kobilarni Lipica, kjer so njegove navedbe o nestrokovnosti zavrnili ter jih označili za neutemeljene in neresnične.

Kot so opozorili v sporočilu za medije, delo pri njih poteka "redno, sistematično in v skladu s strokovnimi načeli. Zato odločno zavračamo vse neresnične navedbe o nestrokovnem delu, ki jih širi samooklicani strokovnjak za konjeništvo in konjerejo Iztok Humar."

Kot so zapisali, se z njegovimi obtožbami soočajo vse od jeseni 2017, ko se je vodstvo Kobilarne odločilo za vzpostavitev treninga konj in mladih jahačev po načelih klasične dresure, obtožbe pa "so se vedno, brez izjeme, izkazale za neresnične in neutemeljene". Tako je, kot trdijo v Kobilarni, tudi v zadnjem primeru, ki ga je na socialnem omrežju izpostavil Humar.

Fotografija, ki jo je na spletu delil Iztok Humar.

Kot so navedli v Kobilarni, so v torek prvič izpustili na pašnik sedem konj (kastratov) in sedem kobil, in sicer "s ciljem oblikovanja nove črede konj za izvajanje programov turističnega jahanja". Kot so pojasnili, "se konji v novi čredi medsebojno razvrstijo po hierarhiji, kar pomeni, da vsak konj najde v skupini svoje mesto in dobi svoj status. To pomeni, da eden od konj prevzame mesto vodilnega v čredi, ostali konji pa njegovo avtoriteto sprejmejo in upoštevajo." 

Ko se konji razvrstijo po statusu, "je situacija v čredi povsem mirna, kar je tudi potrebno za nemoteno in varno izvajanje vseh programov. Podobno kot v čredah konj je v čredah drugih živali, saj se tudi druge živali, ki živijo v čredah, rangirajo glede na status," so pojasnili. 

Do poškodb, na katere je opozoril Humar, po trditvah Kobilarne ni prišlo zaradi nestrokovnega dela s konji, temveč zaradi dejstva, "da so se konji pri oblikovanju nove črede razvrstili glede na status. Vedenje konj v tem primeru je bilo povsem naravno, primerno njihovi naravi in svobodi ter primerljivo z vedenjem drugih črednih živali v takih primerih," so zapisali in dodali, da konji pri tem niso dobili znatnih poškodb zaradi ugrizov ali brc ter niso potrebovali veterinarske oskrbe.

"Le en konj (kastrat) je prejel odrgnine in tri šive. Vsi ostali konji so bili že naslednji dan ponovno izpuščeni skupaj na isti pašnik in so vse dneve doslej preživeli v skupaj, pri čemer ni prišlo do nobenih nadaljnjih poškodb. Vedenje črede je vse dni popolnoma mirno," zatrjujejo v Kobilarni Lipica. 

Ob tem so poudarili, da so Humarjeve navedbe o tem, da so se konji tri dni preganjali in tepli, pri čemer naj bi nekateri potrebovali infuzijo in šivanje, "popolnoma neresnične in neutemeljene". Kot so sporočili, so vsi konji "vse dni na skupnem izpustu in so popolnoma mirni, vse dni so tudi pod nadzorom konjarjev".

Izpodbili so tudi Humarjeve trditve, da naj bi bili kastrati kastrirani pred mesecem dni in naj bi bili torej po vedenju pravzaprav še vedno žrebci. "Žrebci so bili kastrirani pred tremi meseci in tremi tedni, zato so učinki kastracije pri njih zagotovo vidni, raven hormonov v krvi teh konj je znatno spremenjena, kar dokazuje tudi dejstvo, da je bilo vedenje nove črede konj vse naslednje dni povsem mirno. S strokovnega vidika je to nesporno in preverljivo dejstvo," so zaključili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vezistka |  02 .04. 2019 ob  18: 40
-1
Spoštovani. Nisem strokovnjak na tem področju, vendar sem vrsto let delala s konji. Vsak človek ki se vsaj malo spozna na konje bo vedel da je to njihovo naravno vedenje. Konji so čredne živali in kot takšne imajo hierarhijo, zato se konji moškega spola pretepajo med sabo da se izbere voditelj. Le kdo nadzira mustange ko se borijo, ko se zaradi prevlade tudi pobijejo. Delate iz muhe slona, kot slabo reklamo da v kobilarni Lipica ne znajo skrbeti za živali. To se meni osebno zdi le kot neko maščevanje ne pa resničen strah za dobrobit teh konjev. S spoštovanjem. Maja.
bubobubo |  02 .04. 2019 ob  08: 28
in komu naj sedaj verjamemojQuery112300001627177192624618_1554186728560