HIŠNI LJUBLJENČKI BLAGODEJNO VPLIVAJO NA ZDRAVJE: Vse to so koristi, ki jih prinese druženje z živalskim prijateljem

Trendi

Večina lastnikov hišnih ljubljenčkov se zaveda neposrednih radosti, ki jih prinese delitev njihovega življenja s hišnimi živalmi. Mnogi pa velikokrat pozabijo na ogromno število koristi za telesno in duševno zdravje, ki jih med drugim lahko povzroči prijeten občutek, ko se stisnejo k živalskemu prijatelju. Šele v zadnjem času so nekatere študije začele preučevati prednosti vezi med človekom in živaljo. V nadaljevanju predstavljamo več koristi za fizično in mentalno zdravje, ki so posledica druženja z domačo živaljo.

Hišni ljubljenčki so se močno prilagodili našemu vedenju in čustvom. Psi na primer lahko razumejo veliko besed, ki jih uporabljamo, še boljše pa si razlagajo naš ton glasu, govorico telesa in kretnje. In kot vsak dober človeški prijatelj vam bo zvesti pes pogledal v oči, da bo lahko začutil vaše emotivno stanje in poskušal razumeti, kaj mislite in čutite (in seveda ugotoviti, kdaj bo "padel" naslednji sprehod ali priboljšek).

Hišni ljubljenčki, zlasti psi in mačke, lahko zmanjšajo stres, tesnobo in depresijo, olajšajo osamljenost, spodbujajo gibanje in igrivost ter celo izboljšajo zdravje srca in ožilja. Morda pa je najpomembneje, da lahko žival vašemu življenju doda resnično veselje in brezpogojno ljubezen.

Vsak hišni ljubljenček lahko izboljša vaše zdravje

Lastniki domačih ljubljenčkov so pogosto deležni večjih koristi za zdravje kot tisti brez njih in ni nujno, da gre za psa ali mačka. Zajec bi bil lahko idealen, če ste alergični na druge živali ali če imate omejen prostor, a se vseeno želite pocrkljati z živalskim prijateljem.

Ptice lahko spodbujajo socialno interakcijo in pomagajo ohranjati vaš um oster, zlasti, če ste starejša odrasla oseba. Kače, kuščarji in drugi plazilci so prav tako lahko odlična družba. Tudi opazovanje rib v akvariju lahko pomaga zmanjšati mišično napetost in znižati srčni utrip.

To so nekatere ugotovitve študij:

Manj verjetno je, da bodo lastniki hišnih ljubljenčkov zboleli za depresijo.

Ljudje s hišnimi ljubljenčki imajo v stresnih situacijah nižji krvni tlak. Ena študija je na primer pokazala, da je lastnikom domačih živali, ki imajo težave s hipertenzijo, torej povišanim krvnim tlakom, le-ta že v pičlih petih mesecih občutno padel.

Igra s psom, mačko ali drugim hišnim ljubljenčkom lahko zviša raven serotonina in dopamina, ki človeka pomirita in sprostita.

Lastniki hišnih ljubljenčkov imajo nižje ravni trigliceridov in holesterola (kazalniki bolezni srca).

Ljudje, ki so doživeli srčni infarkt in imajo hišne ljubljenčke, živijo dlje kot tisti brez njih.

Lastniki hišnih ljubljenčkov, starejši od 65 let, manj obiskujejo svoje zdravnike kot tisti brez hišnih ljubljenčkov (za kar tretjino manj).

Eden od razlogov za te terapevtske učinke je, da hišni ljubljenčki izpolnjujejo osnovno človeško potrebo po dotiku. Tudi prekaljeni kriminalci v zaporu kažejo dolgoročne pozitivne spremembe v svojem vedenju po interakciji s hišnimi ljubljenčki, pri čemer mnogi med njimi prvič občutijo iskreno naklonjenost.

Božanje, objemanje ali drugačen dotik ljubeče živali vas lahko hitro pomiri, kadar ste pod stresom ali kadar ste zaskrbljeni. Druženje s hišnim ljubljenčkov lahko olajša osamljenost. Večina psov je tudi odlična spodbuda za zdravo gibanje, kar lahko znatno poveča vaše dobro razpoloženje in olajša depresijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija