GRE ISTRABENZ V STEČAJ? Ostal je brez svojega ključnega premoženja in z milijonskimi dolgovi

Koper

Skupina Istrabenz, katere najpomembnejši del je bilo do tega ponedeljka turistično podjetje Istrabenz Turizem, je lani pridelala 1,97 milijona evrov čiste izgube, potem ko je bilo te v letu 2017 za nekaj več kot 728.000 evrov. Prihodki skupine so ob tem narasli za tri odstotke na 30,63 milijona evrov.

Izguba na ravni skupine je posledica negativnega poslovanja matične družbe Istrabenz, ki je lani ustvarila 3,72 milijona evrov čiste izgube. To je malenkost manj kot v letu 2017, ko je bila ta nekoliko pod štirimi milijoni evrov. Prihodki od prodaje skupine so sicer narasli za tri odstotke na 30,63 milijona evrov, in sicer jih je skorajda v celoti prispevala družba Istrabenz Turizem. Kljub dvoodstotnemu zmanjšanju števila nočitev je družba po drugi strani dosegla za pet odstotkov višje cene storitev.

Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) turističnega podjetja, ki upravlja s šestimi hoteli v Portorožu, je narasel za osem odstotkov na malenkost več kot sedem milijonov evrov, čisti dobiček pa se je ustavil pri nekaj manj kot dveh milijonih evrov, kar je 23 odstotkov več kot v letu 2017, je razvidno iz revidiranega letnega poročila, objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Istrabenz je sicer v letu 2018 skladno s sporazumom z upniki o finančnem prestrukturiranju izvajal postopke prodaje Istrabenz Turizma. Interes za podjetje je bil neuradno velik, a vlada je februarja kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot največjega finančnega upnika Istrabenza odločila, da ustavi prodajo delnic Istrabenz Turizma, s katerimi so bile zavarovane terjatve slabe banke do holdinga Istrabenz.

DUTB je skladno s sklepom vlade delnice nase prenesla v ponedeljek, s čimer so bile pobotane njene terjatve do holdinga. Ko bo vlada potrdila naložbeni načrt, bo DUTB delnice prenesla na namensko družbo, nato pa naj bi z javno prodajo ali dokapitalizacijo za turistično družbo našla novega lastnika.

Napisa Istrabenz na koprski stavbi že nekaj časa ni več.

Istrabenz čaka stečaj?

Skupina Istrabenz je tako ostala brez svojega ključnega premoženja, tako da jo zelo verjetno čaka stečaj. Konec lanskega leta je imela namreč ob 145,22 milijona evrov finančnega dolga za 68,33 milijona evrov negativnega kapitala. Tudi po zasegu delnic Istrabenz Turizma (pošteno vrednost deležev v odvisnih družbah, med katerimi je daleč najpomembnejša omenjena turistična družba, so ob koncu leta v Istrabenzu ocenjevali na nekaj manj kot 31 milijonov evrov) in posledičnem zmanjšanju dolga bo negativni kapital tako ostal.

Istrabenz je sicer tudi sredi postopka prodaje polovičnega deleža družbe Adriafin, ki ima v lasti obalnega vinarja Vinakoper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  17 .04. 2019 ob  12: 14
naj bavčar odveže mošnjiček in reši situacijo