GORIČANI BODO PRVI V DRŽAVI: V čem je krožišče, ki ga bodo dobili, tako posebno?

Goriška

Marca bodo predvidoma stekla gradbena dela za ureditev krožišča na Ajševici pri Novi Gorici. To bo prvo betonsko krožišče v državi, so potrdili na Direkciji RS za infrastrukturo. Trenutno poteka pregled prispelih ponudb za izvedbo del, zaključek izbora izvajalca je predviden v februarju.

Če ne bo pritožb na izbiro, bodo dela na milijon evrov vrednem projektu začeli marca in jih zaključili v drugi polovici leta. Kot poudarjajo na direkciji, bo to krožišče z uporabo betona pilotni projekt.

"Lokacija v Ajševici je bila izbrana iz dveh razlogov: zaradi večje prometne obremenjenosti križišča, tudi zaradi težjih tovornih vozil, ter na drugi strani zaradi sorazmerno ugodnih klimatskih razmer, saj v zimskem času ni toliko soljenja," so zapisali.

Uporaba betona kot bolj trajnega in predvsem odpornega materiala je po navedbah direkcije ena od smiselnih rešitev pri preprečevanju nastajanja kolesnic, do katerih prihaja zaradi obremenitev, ki jih povzročajo težka tovorna vozila pri zmernih hitrostih ter izogibanju nastanka deformacije voziščne površine, do katere prihaja zaradi obremenitev, ki nastanejo zaradi centrifugalnih sil.

"Sicer pa so tu še druge številne prednosti, ki v splošnem veljajo za betonska vozišča: trajnost in robustnost, dolga življenjska doba (30 do 40 let in več), nizka potreba po vzdrževanju, dolgoročna gospodarnost, svetlost površine, dobra in trajna odpornost proti drsenju ter estetski videz," so še zapisali.

Pri načrtovanju so se zgledovali po dobrih praksah s primerljivimi prometno obremenjenimi križišči v tujini.

Poleg načrtovanja še enega krožišča, ki naj bi ga uredili na zelo obremenjeni kromberški vpadnici v Novo Gorico pri gostilni Hrast, je po besedah novogoriškega župana Klemna Miklaviča občina naročila izdelavo idejne prometne zasnove in prometne študije bodočih predvidenih pozidav na območju vzhodne mestne vpadnice.

Do zaključka izdelave zato ne morejo napovedati začetka del ter višine investicije; novogoriški župan začetek del sicer napoveduje v letu 2023. Kljub temu je bila vzhodna vpadnica že umeščena v državni proračun za leto 2021.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija