GLAVNINA JUŽNIH SOSEDOV NI MED "ANTIMASKERJI": Približno tri odstotke ljudi ne verjame v obstoj koronavirusa

Svet

V hrvaških regijah uporabo mask kot sredstva za zajezitev širjenja novega koronavirusa zavrača med osem in 15 odstotkov prebivalcev, je pokazala raziskava zagrebškega inštituta za družbene raziskave. Največ jih je na zahodu države, najmanj pa v Dalmaciji. Da novi koronavirus sploh obstaja, pa ne verjame 2,7 odstotka Hrvatov, je ugotovila raziskava.

Najmanj nasprotnikov uporabe mask je v Dalmaciji, v kateri skoraj 92 odstotkov vprašanih ni med "antimaskerji", je pokazala raziskava, ki jo je na regionalni televiziji N1 predstavil Branko Ančić z zagrebškega inštituta za družbene raziskave. V ostalih hrvaških regijah je med 12,2 in 15,8 odstotka tistih, ki zavračajo uporabo mask, kar pomeni, da ni pomembnejše statistične razlike med večino hrvaških regij, je pojasnil.

Največ nasprotnikov uporabe mask je v zahodni Hrvaški, ki je tudi najbolj prizadeta z okužbami z novim koronavirusom. A na podlagi raziskave ni možno povezati teh mnenj vprašanih z epidemiološko sliko v tem delu države, je poudaril Ančić.

Pojasnil je, da so raziskavo o tem, koliko prebivalci spoštujejo epidemiološke ukrepe, izvedli avgusta, septembra in delno oktobra na nacionalno reprezentativnem vzorcu. Pojasnil je, da so pri odkrivanju števila "antimaskerjev" kombinirali dva kazalca, in sicer oceno nevarnosti novega koronavirusa ter oceno ukrepov.

Ob tem so ugotovili, da 87 odstotkov vprašanih zaupa objavam znanstvenikov glede bolezni covid-19. Obstaja pa tudi 2,7 odstotkov takih, ki menijo, da virus ne obstaja, je dejal.

Raziskava je pokazala, da je nasprotnikov uporabe mask več med prebivalci s srednješolsko in univerzitetno izobrazbo kot med tistimi, ki imajo samo osnovno šolo ali so brez zaključenega osnovnošolskega izobraževanja. Pričakovano je manj nasprotnikov mask med starejšimi prebivalci, je dejal Ančić.

Ko gre za strankarske preference, je največ "antimaskerjev" na skrajni desnici, predvsem v opozicijskih strankah Most in Domovinsko gibanje. Med njihovimi privrženci jih četrtina nasprotuje uporabi mask, več kot polovica pa jih meni, da novi koronavirus sploh ne obstaja.

Privrženci desne sredine, v katero sodi vladajoča HDZ, večinoma podpirajo epidemiološke ukrepe, tako kot tudi večina ostalih volivcev sredinskih strank, je še dejal Ančić. Tudi med privrženci levosredinskih in levičarskih strank je več tistih, ki spoštujejo priporočila epidemiologov, čeprav so tudi med njihovimi privrženci tisti, ki ne verjamejo, da novi koronavirus sploh obstaja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija