FURS BO ODPOSLAL PRVI SVEŽENJ INFORMATIVNIH IZRAČUNOV DOHODNINE: Podjetniki, pozor, podaljšanji rok za oddajo obračunov še ne velja!

Slovenija

Na Finančni upravi RS (Furs) se že pripravljajo na začetek pošiljanja informativnih izračunov dohodnine za leto 2020. Prvim zavezancem jih bodo po pošti poslali še ta mesec, naslednji paket izračunov bo sledil konec maja.

Informativni izračun dohodnine je sestavljen na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga finančna uprava na podlagi uradnih evidenc, in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki ji jih morajo posredovati izplačevalci oz. zavezanci za dohodnino. Ko ga zavezanec prejme, mora preveriti pravilnost podatkov, in če se z njim strinja, v določenem času postane odločba.

Na Fursu običajno dohodnino najprej izračunajo za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka. Ta prvi sveženj izračunov bodo na pošto predvidoma odpremili v sredo in jih lahko zavezanci pričakujejo v svojih poštnih nabiralnikih takoj v začetku aprila.

Drugi sveženj za tiste, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane oz. so hkrati tudi sami vzdrževani družinski člani ali pa imajo dohodke od opravljanja dejavnosti ali katastrski dohodek, ponavadi sledi konec maja. V tem svežnju so ponavadi tudi izračuni za zavezance brez urejenega rezidentskega statusa, kot tudi posamezne manjše skupine zavezancev, za katere Furs v marcu še nima celovitih podatkov.

Pozneje kot običajno pa so lani izdali informativne izračune fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost. Zaradi epidemije covida-19 je bil namreč rok za oddajo davčnih obračunov akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti s konca marca prestavljen na konec maja in posledično se je zamaknil tudi skrajni rok za sestavo informativnih izračunov dohodnine za leto 2019.

Podaljšanje roka za oddajo davčnih obračunov akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti je vlada predlagala tudi letos, in sicer na konec aprila. DZ ga je zapisal v novelo zakona o izvrševanju državnega proračuna, ki jo je potrdil v petek, vendar pa še ni bila objavljena v uradnem listu in še ne velja.

Za vse zavezance velja, da lahko v približno mesecu dni po tem, ko informativni izračun dohodnine prejmejo, nanj vložijo ugovor. Če se z izračunom strinjajo, pa morajo morebitno premalo plačano dohodnino doplačati v ustreznem roku oz. preveč plačano dohodnino prejmejo vrnjeno na bančne račune.

Informativnega izračuna pa še vedno ne bodo prejeli zavezanci, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Ti bodo morali tako kot vsako leto napoved vložiti sami.

Furs informativne izračune že nekaj let pošilja z navadno pošto, za vročene pa veljajo 15. dan od datuma odpreme.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija