FURLANIJA - JULIJSKA KRAJINA POZIVA: Slovenija, odpravite nadzor na meji

Svet

Italijanska dežela Furlanija - Julijska krajina je Slovenijo pozvala k odpravi nadzora na meji. Njen predsednik Massimilano Fedriga je v pismu po današnjem poročanju avstrijske tiskovne agencije APA opozoril, da so na kocki dobri odnosi med Italijo in Slovenijo, saj nedavno zaprtje meje povzroča italijanskemu gospodarstvu veliko škodo.

Prav tako naj bi slovenska omejitev prihodov iz Italije, ki je stopila v veljavo v sredo, po trditvah Fedrige oteževala Italiji boj proti novemu koronavirusu.

Vstop v Slovenijo je na italijanski meji od srede mogoč samo na šestih nadzornih točkah pod posebnimi pogoji. Skladno z odredbo ministra za zdravje se vstop v Slovenijo dovoli posamezniku, ki ni slovenski državljan oziroma v Sloveniji nima prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, če predloži dokazilo o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost koronavirusa, s katerim izkaže negativen izvid.

Če posameznik tega dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje). Ta odredba se ne uporablja za slovenske državljane, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji ter tovorni promet.

Italijansko združenje avtoprevoznikov Anita se je po navedbah APA pritožilo zaradi velikih težav, ki jih takšne kontrole na meji s Slovenijo in Avstrijo povzročajo njihovi panogi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  15 .03. 2020 ob  07: 57
Ma kakšni odnosi.V trenutku ko razsaja taka epidemija in oni to najboljše vejo ker s tem živijo njih brigajo odnosi.
In vse je prišlo ravno iz Italije.
Odnosov itak ne bo,če nas bo vse pobralo.