Februar v Art kinu Odeon v znamenju oskarjev

Izola

Art kino Odeon tudi v letu 2014 nadaljuje z bogatim filmskim in spremljevalnim programom. Januar je bil v celoti posvečen filmom, ki so bili premierno predstavljeni na lanski ediciji Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe. Februar pa bo večinoma v znamenju pričakovanja podelitve oskarjev. 

Predvajali bodo namreč več nominiranih filmov – 12 let suženj (12 Years a Slave), Klub zdravja Dallas (Dallas Buyers Club), Reševanje gospoda Banksa (Saving Mr. Banks), Ameriške prevare (American Hustle) in Ona (Her). Vendar to še zdaleč ni vse.

V petek, 7. februarja, se jim bodo v ”Kinu v živo” pridružili Marjuta Slamič (igralka), Rok Prašnikar (igralec), Igor Prinčič (producent) in Miha Černec (koproducent) in predstavili film Zoran, moj nečak idiot. Projekcija se prične ob 20.30, po filmu sledi pogovor z gosti. Pogovor bo vodil Mitja Tretjak. Celovečerni prvenec Mattea Oleotta je iskrena in duhovita zgodba o srečanju dveh ljudi iz povsem različnih svetov. Film, postavljen na mejo med Slovenijo in Italijo, je na beneškem Tednu kritike 2013 osvojil nagrado občinstva.

V sredo, 12. februarja, bodo ob 20.30 predstavili film, prvenec mladega primorskega avtorja Marka Kramarja Vsaka kaplja šteje. Kako lahko kaj spremenimo, dokler velja splošno (globalno) prepričanje, da je dejanje posameznika zgolj kaplja v morje? Prijatelji so redki, družina je zakon, življenje je prihodnost … Filmska zgodba izhaja iz razmišljanja o tem, kaj bomo pustili za sabo, glede na to, kako smo kot družba pasivni. Stavek ”Dejanje posameznika je samo kaplja v morje.” pa je verjetno dober izgovor, da pasivna družba tudi ostajamo. In iz tega stavka je nastal Vsaka kaplja šteje. Po projekciji bo pogovor z avtorjem in igralci.

V četrtek, 13. februarja, ob 20.30 pa pričenjajo s ciklom dogodkov ”Film je zakon!”. Filmski večeri pod tem naslovom se bodo odvijali enkrat mesečno pod vodstvom filmskih ljubiteljev Erika Totha in Ernesta Ženka, ki soustvarjata tudi tedensko oddajo Filmofil na Radiu Koper. Večeri so prvenstveno namenjeni podrobnejšim tematskim predstavitvam izbranih filmov, ki se v času predstavitve vrtijo v omenjenem kinu, obenem pa je njihovo poslanstvo tudi širše: ne zgolj v smislu podajanja informacij o filmih, njihovih ustvarjalcih ter filmski produkciji nasploh, temveč tudi v smislu širjenja filmske kulture v skladu z načelom: več vemo – več vidimo. V prvem tovrstnem dogodku bosta filmofila predstavila film Reševanje gospoda Banksa (Saving Mr. Banks) – film o nastanku znamenite in priljubljene družinske komedije Mary Poppins

V soboto, 22. februarja, bo film prepustil mesto performansu. Ob 20.30 si bomo lahko ogledali (cre)AZIONE – metaforičen avdiovizualni performans o nastanku vesolja, sestavljen iz treh delov: projekcije kratkega filma (Davorin Marc), avdiovizualnega performansa video-glasba (Paride Di Stefano, Elvis Šahbaz) in projekcije kratkega filma (Davorin Marc).

V torek, 25. februarja, pa bodo ob 20.30 v sklopu večerov ”Kino v živo” premierno v Sloveniji predstavili film italijanskega režiserja Rodolfa Bisattia Glasovi v temi (Voci nel buio). Film pripoveduje zgodbo družine z obrobja, ujetnice vetra, ki živi v Trstu, skrivnostnem mestu. Najstniški sin Giovanni je pri štirih letih izgubil vid, mati Cora zdaj živi le zanj. Oče Angelo, nekdanji profesor, živi odmaknjeno in neopazno in ponoči prodajalcem časopisov dostavlja sveže izdaje dnevnega tiska. Pasivno in vase zaprto družino pretrese prihod Dušana, srbskega dezerterja vojne na Kosovu iz leta 1999. Dušan se je v Italijo vrnil z namenom, da Angela, ki je včasih sodeloval v organizacijah za pomoč beguncem, obtoži krivde za izginotje njegove žene in hčerke. Za Angela nastopi trenutek, ko mora ponovno spregledati. “Ubogi mladenič! Kako za vraga je vedel, da je tam kombi? Najbrž ga je začutil. Morda pa takile vidijo z obrazom. Nekakšno zaznavanje volumna, teže. Ali bi opazil, če bi nekaj umaknili? Zaznal bi Praznino.” (Iz Joyceovega Uliksesa) Po projekciji po potekal pogovor o filmu z režiserjem in igralci.

Obiskovalci lahko vse informacije o vstopnicah in terminih dobijo na spletni strani Art kina Odeon.

Deli novico:

Filmar |  10 .02. 2014 ob  17: 03
Odeon je zakon!