EVROPSKI PRIPORNI NALOG ZA KOPRSKO RAČUNOVODKINJO: Afera z milijonsko goljufijo, vpletena naj bi bila celo camorra

Kronika

V razvpito milijonsko goljufijo, o kateri so se italijanski mediji v zadnjem času na veliko razpisali in jo povezujejo celo z italijansko camorro, naj bi bila vpletena tudi 64-letna koprska računovodkinja M.R.. Italijanski pravosodni organi zahtevajo njeno izročitev. Na koprskem okrožnem sodišču so odločili, da jo izročijo sosedom, a se je pritožila na višje sodišče. Višji sodniki so pritožbi ugodili in okrožnim sodnikom naročili, da ponovno preučijo primer, pišejo Primorske novice.

Fabio Gaiatto

Za milijonsko goljufijo naj bi stal Fabio Gaiatto in njegovi pomočniki. Po poročanju italijanskih medijev gre za 43-letnega poslovneža iz Portogruara. V zgodbo pa je vpletena tudi 64-letna M.R., računovodkinja iz Kopra, ki jo je mogoče najti med vodilnimi v londonski družbi Venice Investment, s podružnicami na Hrvaškem in v Sloveniji, piše časnik. Gre za podjetja, preko katerih naj bi privabili vlagatelje v nekakšne 'forex sklade', ti pa so nato ostali praznih rok.

Ustanovitelj družb Gaiatto je priprt v Italiji in čaka na začetek sodnega postopka, ki naj bi se začel sredi tega meseca. Konec leta 2018 je Italija izdala evropski priporni nalog za izročitev omenjene Koprčanke, ki naj bi jo sumili več kaznivih dejanj, kot je pranja denarja in goljufij. Po poročanju časnika koprska sodnica za M.R. ni odredila pripora, se mora pa vsakodnevno javljati na koprski policijski postaji.

Preiskovalna sodnica je presodila, da so izpolnjeni vsi pogoji za izročitev Koprčanke Italiji, odločitev je potrdil izvenrazpravni senat koprskega sodišča, a sta se odvetnika M.R. pritožila na višje sodišče. To je pritožbi ugodilo in zadevo vrnilo okrožnim sodnikom, ki bodo morali o njej ponovno odločiti.

Koprčanka naj bi pri preiskovalni sodnici očitane obtožbe zanikala in zatrdila, da je tudi sama žrtev goljufije, saj je tudi sama vložila denar. Nekaj mesecev naj bi formalno prevzela vodenje dveh podjetij iz mreže Venice Investment. Za Gaiatta naj bi opravljala računovodske storitve. Podružnica Venice Investment je imela naslov na Ogrlici v Ferrarski ulici v Kopru, prav tako še eno drugo Gaiattovo podjetje, piše časnik.

Podružnice so odprli tudi na Hrvaškem. Na policijski upravi v Pulju naj bi prejeli več prijav oškodovancev. Knjigovodkinja, ki je v Istri opravljala knjigovodske posle za Gaiattove družbe, v katerih je bila prokuristka Koprčanka, naj bi prijavila izsiljevanje in grožnje s smrtjo.

Koprski kriminalisti so sredi lanskega leta v zvezi z poslovanjem Venice Investment prejeli šest prijav oškodovancev in sicer, prijavo je podalo pet tujcev in slovenski državljan. Slovensko tožilstvo je ocenilo, da je zaradi mednarodne razsežnosti smiselno, da se postopek vodi v Italiji, kamor bodo tudi odstopili zbrane dokumente.  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija