DVOREC LANTHIERI NI VEČ JABOLKO SPORA: Vipavska občina in Univerza v Novi Gorici dosegli sporazum

Goriška

Po prenovi dvorca Lanthieri sredi Vipave je slednjega dobila v najem Univerza v Novi Gorici. Vendar se je zaradi uporabe nekaterih delov prenovljenega dvorca in višine letne najemnine začelo zapletati, ko je županovanje v Vipavi prejšnji mandat prevzel Goran Kodelja. Po letu in pol obravnav sta Občina Vipava in univerza sklenili sodno poravnavo.

Univerza v Novi Gorici je po obnovi leta 2015 vzela dvorec Lanthieri v središču Vipave v zakup za 85 let. Vendar je takratni vipavski župan Goran Kodelja menil, da pogodba z univerzo nima zakonske osnove, zato je želel leta 2019 skleniti novo. Ker do novega dogovora ni prišlo, je od univerze zahteval prenehanja najemnega razmerja, izpraznitev prostorov ter izstavitev zemljiškoknjižnega dovolila.

Zakupni pogodbi med vipavsko občino in novogoriško univerzo je računsko sodišče v revizijskem poročilu o poslovanju Občine Vipava v letu 2018 namenilo precej pozornosti, delno je bila tudi zakupna pogodba vzrok za tedaj podano negativno mnenje o poslovanju občine.

Za Kodeljo je dvorec tudi ključnega pomena za razvoj turizma v občini. Zato so na vipavski občini želeli prevzeti v upravljanje vhodno avlo dvorca, ki bi bila vstopna točka za turiste in obiskovalce Vipave, dva prostora ob vhodni avli, uporabo prehoda po mostičku do atrija, protokolarno dvorano in poročno dvorano.

Prepričan je bil, da je v dvorcu dovolj prostora tako za občino kot tudi univerzo.

V času iskanja kompromisa v sodni poravnavi sta se zamenjala oba glavna pogajalca - vipavski župan je po zadnjih lokalnih volitvah postal Anton Lavrenčič, tedanjega rektorja novogoriške univerze Danila Zavrtanika pa je zamenjal Boštjan Golob. Slednja sta v začetku letošnjega leta sklenila sporazum, ki je bil v četrtek potrjen tudi na sodni poravnavi na Okrožnem sodišču v Novi Gorici.

"Zdaj imamo sporazum, ki ga bova z županom z lahkoto in z veseljem izvajala. Sporazum velja za prihodnjih 80 let, ko nobenega od naju ne bo več na teh funkcijah, zato je dobro, da so stvari zapisane za zanamce," je dogovor po zaključku sodne poravnave komentiral Golob. S sklenjenim dogovorom je zadovoljen tudi Lavrenčič.

Novogoriška univerza bo tako po sporazumu prevzela vsa vzdrževalna dela na dvorcu, letna najemnina pa bo namesto sedanjih 2000 evrov znašala 32.000 evrov. Občina Vipava pa bo lahko uporabljala nekatere dodatne prostore dvorca v pritličju in prvem nadstropju ter atrij za prireditve ali morebitne druge potrebe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija