"DRŽAVA NI OPRAVILA VSEH NALOG": V SD Koper opozarjajo na problematiko vodnih virov

Koper

V SD Koper pozdravljajo in podpirajo interes vseh zainteresiranih za reševanje problematike vodnega vira slovenske Istre in njenega varovanja. "Vrsto let je SD Koper že opozarjala, da je potrebno naš edini lastni vodni vir Rižane zaščititi in ščititi, za oskrbo slovenske Istre pa moramo dolgoročno pridobiti še dodatni vodni vir," pravijo.

Nesreča vlaka v bližini Hrastovelj in predsednica koprskih SD, Natalija Gulič.

"Država, ministrstva in organi v njeni sestavi pri tem niso opravili vseh nalog! Prav je, da jih na to opozorimo in zahtevamo odgovornost ter roke za razrešitev te problematike," so do reševanja težav po izlitju kerozina v bližini Hrastovelj kritični v koprskem odboru SD, kjer poudarjajo, da občine slovenske Istre, še posebej Mestna občina Koper in občina Kozina–Hrpelje nosijo veliko vlogo in odgovornost. Slednja, opozarjajo, na jutrišnjo izredno sejo sploh ni vabljena, čeprav je velik del varovalnega območja vodnega vira na njenem območju.

"Zagotovitev razvoja področja ob hkratnem varovanju vodnega vira zahteva prizadevanja pa tudi sredstva, saj vodni vir potencialno ogrožata ne samo železniški, ampak tudi cestni promet. Prav tako morajo biti kmetovanje in druge dejavnosti usklajene z varovanjem vodnega vira, ob tem pa prepovedi niso dovolj, če želimo poleg čiste zdrave vode ohraniti tudi poseljenost. Naselja in posamezni zaselki na območju morajo imeti urejene kanalizacijske sisteme, predvsem pa mora obstajati pregled oz. kataster možnih onesnaževalcev, stalna služba kontrole ter nenazadnje učinkoviti programi delovanja ob morebitnih izrednih dogodkih," so še opozorili in dodali, da ad hoc rešitve in razne prepovedi samo navidezno in začasno rešujejo problematiko, ki je skrajno resna, zato po njihovem mnenju potrebujemo strokovne ljudi, da se z njo uspešno spopadejo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  05 .07. 2019 ob  06: 21
Na svetovnem spletu so v glavnem navedene njihove notranje zdrahe in priprave na volitve. Mogoče so se vrnili (ali ostali) 78 let nazaj in delajo v ilegali in javnost njihovih "prizadevanj" ni opazila.