Dobrodelnost s tortami za otroško veselje

Slovenija

Dobrodelnost v negotovih časih, časih krize in za nekatere splošnega pomanjkanja ni zgolj plemenito dejanje, ampak za marsikoga edina bilka upanja, potem ko jim življenje ni bilo najbolj naklonjeno. V Sloveniji poznamo številne organizacije, ki tako ali drugače po svojih močeh pomagajo posameznikom v stiski. Ena takih je tudi društvo Sladki nasmehi, ki za bolne, revne in otroke s posebnimi potrebami, peče torte. Tako vsaj za trenutek pozabijo tegobe in težave, iskra, ki takrat zasije v očeh otroka, pa je največje povračilo za trud.

"Ideja se je porodila pred približno dvema letoma, ko je prijateljici zbolela hčerka in smo jo želele razveseliti in polepšati dan celi družini. Punčki smo spekle torto z veliko pikapolonicami za srečo in zdravje. Dekličina radost nam je dala krila in začele smo čarati Sladke nasmehe," nam je povedala Janja Juvan iz Dobrodelnega društva Sladki nasmehi za pomoč otrokom. 

"Lepih zgodb je veliko in prav vsaka je nekaj posebnega. Vedno nas razveselijo iskrice v otroških očeh in solze sreče v očeh staršev," pripoveduje Juvanova.

Trenutno imajo v mrežo vključenih okoli 90 ljubiteljskih in profesionalnih tortopekaric, društvo jim pomaga poganjati še več prostovoljcev, ki nato  priskočijo na pomoč pri logistiki, da torte varno prispejo do obdarjencev. "Podpirajo nas tudi znani Slovenci, ki si vzamejo čas in nam pomagajo speči torto ob posebnih prilikah. Na pomoč nam priskočijo tudi slovenski ustvarjalci s svojimi izdelki za dobrodelno dražbo na internetu," nam je še zaupala Juvanova. 

V društvu še vedno vabijo vse, ki radi in lepo pečejo sladke dobrote ali pa prispevajo na kakšen drugačen način, da se vključijo v njihovo mrežo. Če morda poznate otroka ali družino, ki se je znašla v stiski in bi bila vesela sladkega nasmeha, se lahko nanje obrne preko e-pošte info@sladkinasmehi.si, več o Sladkih nasmehih pa si lahko prebere na spletni strani www.sladkinasmehi.si

Delujejo na območju cele Slovenije, njihov cilj pa je, da bi razveseljevali otroke iz prav vseh kotičkov Slovenije. V slabih dveh letih so podarile več kot 200 tort, torej približno 100 tort letno. Te so namenjene otrokom v stiski. "Pečemo za bolne, revne in otroke s posebnimi potrebami. Niso pa torte edine sladke dobrote, s katerimi razveseljujemo –  naše tortopekarice oblikujejo tudi čudovite mafine," pojasnjuje Juvanova. Prošnje za torto velikokrat pošljejo kar starši, sorodniki ali prijatelji otroka. Sodelujejo pa tudi z različnimi varnimi hišami, kriznimi centri in ostalimi dobrodelnimi organizacijami.

Na Obali sta najbolj aktivni dve tortopekarici, Tijana Despinič in Nataša Kofol, ki kot pravita, to počneta z velikim veseljem. "Če imate priložnost, da združite svojo strast z dobrodelnostjo, je to nekaj čudovitega. Še lepše je, ko to počnete za otroke, ki jim sreča ni najbolj naklonjena. Otroci niso nikoli odgovorni za negativne okoliščine, v katerih se znajdejo in če jim lahko z mojo torto polepšam en sam dan v letu, tudi če je moje delo v korist nekoga, ki ga ne poznam, je vredno vsake sekunde mojega truda," nam je tako zaupala Despiničeva. Podobni razlogi pa v to dobrodelno udejstvovanje ženejo tudi Kofolovo, ki pravi: "Torte in slaščice rada pečem že od nekdaj, po rojstvu sina pa je v meni vzklila neka nezadržna željo, da za svojega otroka ustvarim prav posebno torto, ki ne bo samo dobra, ampak tudi lepa. Spomnim se, kakšno navdušenje otrok je tako požela sinova torta za njegov prvi rojstni dan z ročno izdelanimi figuricami risanih junakov, pa čeprav so bili to šele zametki tega, kar v prostem času počnem danes. Pridružitev društvu Sladki nasmehi oz. ustvarjanje zanje je bila zame samoumevna, nekaj, kar me je v trenutku pritegnilo. Pomoč je dobrodošla v vsakem trenutku, otroku v stiski še toliko bolj. Zavedam se, da je torta le majhna svetla lučka bolnega otroka, a če mu z njo uspem izbrisati ali omiliti stisko, s katero se otrok ali njegovi starši soočajo, je bil moj namen in namen Sladkih nasmehov dosežen."

Več iz rubrike Družba:

 Padna bo znova v znamenju bledeža in oljčnega olja

Librisovi Slovenski dnevi knjige

Petnajsti maj je vedno bližje! 

Deli novico: