DANES ZAGNALI MEDNARODNO PETICIJO: Tajanija pozivajo k odstopu

Slovenija

Socialni demokrati (SD) so danes zagnali mednarodno peticijo, s katero po spornih izjavah v Bazovici pozivajo predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija k odstopu. Podpisniki peticije med drugim zahtevajo, da se do nedeljskih izjav Tajanija opredelita tudi Evropski svet in Evropska komisija, so sporočili iz stranke.

"Revizionistične izjave predsednika Evropskega parlamenta Antonija Tajanija, ki opravičujejo fašizem, so nas spodbudile, da kot državljanke in državljani posameznih držav Evrope zahtevamo njegov nepreklicni odstop s predsedniške funkcije izjemno pomembne institucije Evropske unije, ker je s takšnimi izjavami izgubil verodostojnost, ki jo mora imeti predsednik Evropskega parlamenta," so zapisali ob peticiji.

Pri SD so Tajanija k odstopu pozvali že v ponedeljek, danes pa ga je v Evropskem parlamentu javno k odstopu pozvala tudi evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD).

V stranki so danes kot nadaljnji ukrep organizirali mednarodno peticijo za odstop predsednika Evropskega parlamenta. Prvopodpisani so med drugim bivša predsednika Slovenije in Hrvaške Milan Kučan in Stipe Mesić ter nekdanja predsednika DZ Jožef Školč in Milan Brglez. Pod peticijo so se podpisali tudi številni drugi politiki, intelektualci in aktivisti iz Slovenije, Hrvaške in Italije.

Tajani se je sicer v ponedeljek ob začetku plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta opravičil za svoje izjave, a so se kritike nadaljevale. Med drugim sta mu danes pismo poslala zunanji minister Miro Cerar in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Komunisti, povsod so |  12 .02. 2019 ob  22: 38
-19
To zveni nekako kot "Proletarci vseh dežel združite se! "Partizani oz. slovenski partizani z njihovo dragoceno rdečo zvezdo na čelu, so edina nagravžna vojska poleg ISIS-islamske države, ki je metala žive ljudi v jame, med njimi ženske in otroke. Morda je modreje, da smo tiho, ker se nam bo to obrestovalo, poleg ostalih pro-komunističnih floskul, ki se nam že. Poleg tega, da nas ima poleg sosedov za bedake tudi preostala EU, če sledite tujemu tisku še posebej spletnemu, ki je brez cenzure.