CERAR TAJANIJU PISAL KLJUB OPRAVIČILU: "Mislim, da je prav, da to zadevo do konca razčistimo"

Slovenija

Zunanji minister Miro Cerar je danes predsedniku Evropskega parlamenta Antoniu Tajaniju zaradi njegovih izjav na slovesnosti v Bazovici pisal kljub ponedeljkovemu opravičilu. Pojasnil je, da v opravičilu ni bilo izrečeno vse, kar pričakuje sam in tudi Slovenija. V opozicijski stranki NSi pa so se pridružili pozivom k odstopu Tajanija.

"Mislim, da je prav, da to zadevo do konca razčistimo. Vsako opravičilo je sicer dobrodošlo, mora pa biti zelo jasno, ali je bilo v tem opravičilu zajeto tudi resnično spoznanje, da je bila storjena napaka in da se to ne bo več zgodilo," je v izjavi za novinarje v DZ povedal Cerar. Potrdil je, da mu bo pisal kljub opravičilu. V pismu, objavljenem na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve, je zapisal, da je Tajani "kot predsednik Evropskega parlamenta, institucije, ki predstavlja državljanke in državljane unije, na slovesnosti podal izjave, ki niso ne v duhu Evropske unije ne njenih ustanovnih vrednot".

"Prav nasprotno, vaše izjave nas vračajo v čase, ko se je z nevarno retoriko v Evropi spodbujalo k sovražnostim do drugih narodov ter ustvarjalo napetosti med narodi in državami. Vaše izjave smo mnogi razumeli kot grožnjo, zato od vas pričakujemo iskreno opravičilo. Pojasnilo o domnevnem nerazumevanju vaših trditev žal ni dovolj, saj so te v nasprotju s temeljnimi načeli evropske ureditve, določenimi s Helsinško sklepno listino o varnosti in sodelovanju v Evropi," je še poudaril minister.

Izpostavil je, da od voditeljev evropskih ustanov pričakuje, da jasno rečejo ne zgodovinskemu revizionizmu, spodbujanju nestrpnosti in sovražnosti med narodi. "Tragični dogodki naše skupne zgodovine ne bi smeli biti predmet političnih reinterpretacij," je zapisal.

Tajanija je spomnil, da je ustrezno izhodišče za strpno razpravo o dogodkih vojnega in povojnega obdobja skupno poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije Slovensko-italijanski odnosi 1880-1956 iz leta 2000. Posredoval mu je tudi izvod tega poročila.

???????????????? Zgodovina območja ob meji, zgodovina Primorcev je težka. Fašizem je pustošil po slovenskem ozemlju in pustil rane in bolečino. Evropska unija je zrasla na liberalnih vrednotah, na preprečevanju totalitarizmov, režimov, ki so tlačili svoje državljane ali državljane tujih držav. Zato so besede predsednika evropskega parlamenta Antonio Tajani nedopustne, na kar ga bom opozoril v pismu. ➡️ Več: https://bit.ly/2N414Be Slovenian Ministry of Foreign Affairs / Ministrstvo za zunanje zadeve RS Stranka SMC

Posted by Dr. Miro Cerar on Monday, February 11, 2019

Predsednik Evropskega parlamenta je ob robu nedeljske slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije izjavil, naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija". V ponedeljek pa je izrazil obžalovanje, če so bile njegove izjave napačno razumljene, in dodal, da je želel posredovati sporočilo miru.

V NSi so se pridružili pozivom k odstopu Tajanija

Danes so tudi v NSi Tajanijeve izjave označili za "škandalozne". Po besedah poslanca te stranke Jerneja Vrtovca podžigajo nestrpnost, ne prispevajo k miru in medsebojnemu razumevanju na obeh straneh meje.

"Tudi njegovo pojasnilo je neprimerno, ceneno in jaz osebno ga ne kupim. On ni vzel nazaj svojih besed, ampak je dejal, da so ga drugi narobe razumeli, kaj je želel povedati. Tako visok politik, kot je gospod Tajani, si kaj takšnega ne bi smel dovoliti, niti si ne bi smel dovoliti tako cenenega pojasnila, kot ga je podal," je poudaril Vrtovec. "Zlasti potem, ko se ni opravičil, bi bilo na mestu, da bi Tajani odstopil," je še poudaril. Njegov odstop so že v ponedeljek zahtevali v SD, pri čemer po besedah poslanca Matjaža Hana vztrajajo tudi danes. Nobeno opravičilo namreč ne more opravičiti dejanja, ki ga je storil, je dejal Han.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija