DALMACIJA NA UDARU KORONAVIRUSA: 304 nove okužbe pri sosedih, na kocki podaljšanje poletne sezone

Svet

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 2849 testih potrdili 304 okužbe, dva bolnika s covidom-19 sta umrla, je danes sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite. Trenutno okuženih je v državi 2420 ljudi, so dodali v štabu. V dubrovniško-neretvanski županiji ob tem zaostrujejo ukrepe za zajezitev virusa.

V hrvaških bolnišnicah se zdravi 194 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, od tega jih 13 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Največ novih primerov okužbe so v zadnjem dnevu znova zabeležili v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 109. Sledi mesto Zagreb z 68 novimi okužbami.

V dubrovniško-neretvanski županiji, kjer so potrdili devet novih okužb, pa medtem zaostrujejo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Predlog ukrepov, ki ga je županijski štab civilne zaščite poslal nacionalnemu, predvideva omejitev udeležencev na porokah in pogrebih na 50.

Zasebna slavja bodo lahko organizirali samo v družinskem krogu, udeležilo se jih bo lahko največ 20 ljudi, je pojasnil načelnik županijskega štaba civilne zaščite Joško Cebalo.

Verski obredi, manifestacije, razstave in drugi podobni dogodki bodo še naprej dovoljeni, a ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov. V zaprtih prostorih je treba ohranjati razdaljo dveh metrov in nositi zaščitne maske.

Cebalo je povedal, da predlagajo, da novi ukrepi začnejo veljati v ponedeljek za 14 dni. Pričakuje, da bo nacionalni štab ukrepe potrdil v petek, navaja Hina.

"Cilj je zaščititi zdravje prebivalcev in obvarovati gospodarstvo, predvsem turistično sezono. V naši županiji več kot četrtino turističnega prometa zabeležimo pred in po sezoni, zato je za nas pomembno ohraniti stabilne razmere, da bi sezona trajala čim dlje," je dejal vodja štaba civilne zaščite dubrovniško-neretvanske županije.

Na Hrvaškem so doslej potrdili 9192 okužb z novim koronavirusom, 177 bolnikov s covidom-19 je umrlo, 6595 pa jih je ozdravelo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija