MOSKVA IN KIJEV NAČRTUJETA DRUGI KROG POGAJANJ: Zelenski podpisal prošnjo za članstvo v EU (VIDEO) #v živo

Svet

Delegaciji Ukrajine in Rusije sta danes v Belorusiji začeli prve pogovore o konfliktu, ki ga je z invazijo v Ukrajino sprožil Kremelj, poroča beloruska tiskovna agencija Belta. Kijev je pred pogovori zahteval takojšnjo prekinitev ognja in umik ruskih vojakov, Moskva pa je izrazila pripravljenost na dogovor. 

"Lahko se počutite povsem varni," je ob začetku pogovorov dejal beloruski zunanji minister Vladimir Makej. Pogovori potekajo v eni od rezidenc beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka ob belorusko-ukrajinski meji v bližini Černobila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer še v nedeljo dopoldne zavračal možnost, da bi se pogajali v Belorusiji. Od tam namreč Rusija napada Ukrajino. Nato je vendarle pristal na pogajanja ob ukrajinsko-beloruski meji.

Iz Kijeva so pred pogovori sporočili, da je "ključno vprašanje takojšnja prekinitev ognja in umik sil z ukrajinskega ozemlja".

V ukrajinski delegaciji so vodja poslanske skupine predsednikove stranke Služabnik naroda David Arahamija, obrambni minister Oleksi Reznikov, predsednikov svetovalec Mihajlo Podoljak in namestnik zunanjega ministra Mikola Točicki.

Rusko delegacijo vodi svetovalec Kremlja Vladimir Medinski, ki je pred pogovori dejal, da si ruska stran želi doseči dogovor s Kijevom. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pred pogovori ni želel razkriti ruskih stališč. Poudaril je, da morajo pogajanja potekati "v tišini".

V četrtek razprava Sveta Združenih narodov 

Svet Združenih narodov za človekove pravice je danes glasoval za nujno razpravo o ruski invaziji na Ukrajino. Razprava bo potekala v četrtek po treh dneh govorov ministrov iz več kot 140 držav, v torek naj bi na zasedanju govoril tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Zahtevo Ukrajine za razpravo v Ženevi je podprlo 29 od 47 članic Sveta ZN za človekove pravice, pet jih je glasovalo proti, med njimi Rusija in Kitajska, 13 pa se jih je vzdržalo.

Ukrajina naj bi v razpravi nameravala zahtevati preiskavo ruskih kršitev pravic v vojni, ki je zahtevala že več deset življenj civilistov in več sto tisoč razseljenih oseb. Po uradnih podatkih naj bi v Ukrajini bila ubita najmanj 102 civilista, med njimi sedem otrok, 406 pa je ranjenih, je danes sporočila Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet. Pri tem je priznala, da je dejansko število žrtev in ranjenih zagotovo še višje.

Opozorila je tudi na trpljenje v Ukrajini: "Na milijone civilistov, vključno z ranljivimi in starejšimi ljudmi, se je prisiljenih stiskati v različnih bombnih zakloniščih, kot so podzemne postaje, da bi se izognili eksplozijam." Poudarila je, da je agencija ZN za begunce naštela že 368.000 ljudi, ki so zapustili državo, še več pa jih je razseljenih znotraj Ukrajine.

Ukrajinska veleposlanica v Ženevi Jevgenija Filipenko je pred glasovanjem dejanja Rusije označila za napad na širšo mednarodno skupnost. "To ni bil le napad na Ukrajino, ampak na vse države članice ZN, na Združene narode in na načela, za zaščito katerih je bila ta organizacija ustanovljena," je dejala. Opozorila je, da naj bi v petih dneh od začetka invazije bilo ubitih več kot 350 ljudi, med njimi 16 otrok.

Ruski veleposlanik v Ženevi Genadij Gatilov je medtem zavrnil poziv k razpravi in poudaril, da je Kijev tisti, ki je agresor, in ne Moskva. Ukrajino je obtožil, da poskuša zgolj "odvrniti pozornost mednarodne skupnosti" od svojih napadov na separatistične regije v vzhodni Ukrajini v zadnjih osmih letih in dodal, da Rusija ni imela druge izbire, kot pa da ustavi tragedijo.

Vendar pa njegovi argumenti niso prepričali, saj je velika večina članov sveta glasovala za nadaljevanje razprave.

Spopadi v Ukrajini se nadaljujejo

Ruska vojska je zavzela mesto Berdjansk, kar je že pred tem sporočila tudi ukrajinska stran. V Moskvi pa trdijo tudi, da so prevzeli nadzor nad mestom Enerhodar, česar pa v Kijevu niso potrdili.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je zatrdil še, da je ruska vojska prevzela nadzor nad celotnim območjem okoli jedrske elektrarne v Zaporožju na jugu Ukrajine. Dodal je, da delovanje elektrarne še vedno nadzorujejo uslužbenci, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ukrajinsko državno podjetje Energoatom je zanikalo te navedbe in jih označilo za laži.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, trdni zaveznik Vladimirja Putina, je obljubil, da bodo ruska letala, helikopterji in rakete, nameščeni na njenem ozemlju, med prihodom, pogajanji in odhodom ukrajinske delegacije ostali na tleh.

Mirovna pogajanja med Moskvo in Kijevom naj bi se po prvotnih načrtih začela v nedeljo zvečer, vendar je prišlo do zamude. Razlog naj bi bile po poročanju ruske tiskovne agencije Tass logistične težave ukrajinske delegacije.

"Ne verjamem v rezultat tega srečanja, a poskusimo," je dejal ukrajinski predsednik Zelenski.

Na severu Kijeva je ruska vojska ponoči skušala zgraditi pontonski most za prečkanje reke Irpin, je na Facebooku sporočil generalštab ukrajinske vojske. Med drugim je ruska vojska neuspešno skušala zavzeti mesto Irpin tik pred Kijevom, so sporočili. 

O smrtnih žrtvah poročajo na ruski in ukrajinski strani

Ukrajinsko notranje ministrstvo je od začetka napada na Ukrajino poročalo o 352 smrtnih žrtvah med civilisti, od tega je 14 otrok. Po podatkih ministrstva je bilo v nedeljo zvečer ranjenih še 1684 ljudi, med njimi je 116 otrok.

Ukrajinska vojska je sporočila, da je ruska stran izgubila približno 4500 vojakov in da so bili uničeni številni ruski helikopterji, tanki in druga vojaška vozila. Rusija je priznala, da so med boji v Ukrajini bile smrtne žrtve med ruskimi vojaki, a številke ni navedla.

EU bo Ukrajini za nakup orožja namenila 450 mio evrov

Zunanji ministri unije so se na nedeljskem zasedanju dogovorili, da bo EU za nakup in dostavo orožja Ukrajini namenila 450 milijonov evrov. Sredstva bo namenila iz lani vzpostavljenega evropskega mirovnega instrumenta, ki omogoča financiranje operativnih vojaških ali obrambnih ukrepov v okviru skupne zunanje in varnostne politike, tudi orožja.

Naloga današnjega izrednega zasedanja obrambnih ministrov unije pa je, da uskladijo nadaljnje korake, med njimi tudi dejansko dostavo ukrajinski vojski.

Tudi ministri držav EU, pristojni za energetiko, se bodo sestali na izrednem zasedanju. EU je namreč močno odvisna od ruskega plina, zato se vse bolj krepijo bojazni glede poteka dobav. Zasedanja se bo udeležil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Med gospodarskimi sankcijami proti Rusiji za zdaj še ni neposrednih ukrepov na področju energetike, je pa Nemčija začasno ustavila projekt plinovoda Severni tok 2, ki sicer še ne obratuje.

V Parizu za mizo Macron, Scholz in predsednica Evropske komisije Von der Leyen

V Parizu pa se bodo na pogovorih o ukrajinski krizi po napovedih sestali francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

MZZ: ne potujte v Rusijo in Belorusijo

Slovensko zunanje ministrstvo je danes odsvetovalo vsa potovanja v Rusijo in Belorusijo. "Slovenskim državljanom zaradi ruske vojaške agresije na Ukrajino odsvetujemo vsa potovanja na območje Rusije in Belorusije," so sporočili na Twitterju. Kasneje so sporočili še, da Slovencem, ki se nahajajo v obeh državah, svetujejo, naj ju zapustijo.

Na spletni strani ministrstva še piše, da je obseg pomoči veleposlaništva Slovenije v Moskvi slovenskim državljanom, ki bi se nahajali na teh območjih in bi jo potrebovali, omejen.

MZZ nima natančnih podatkov o tem, koliko Slovencev je trenutno v Rusiji oziroma Belorusiji. Po ocenah naj bi jih bilo v Rusiji okoli sto, v Belorusiji pa okoli 50, vendar opozarjajo, da ljudem ni treba posredovati podatkov o tem, kam potujejo, zato natančno število ni znano.

Logar: Rusija v Sloveniji nima več častnih konzulov

Letalske povezave med EU in Rusijo so sicer prekinjene, saj je unija v nedeljo zaprla svoj zračni prostor za ruska letala, Rusija pa je danes sprejela povračilni ukrep in svoj zračni prostor zaprla za letala iz držav EU.

Naj zapustijo Rusijo in Belorusijo, je svoje državljane že pozvalo tudi več drugih držav.

V nedeljo pa je zunanji minister Anže Logar sporočil tudi, da Rusija v Sloveniji nima več častnih konzulov, saj jim je zunanje ministrstvo odreklo soglasje za delovanje.

Ruski predsednik Putin je opozoril na možnost jedrske eskalacije z Zahodom, Kitajska poziva k umirjanju strasti

Kitajska v zvezi s krizo previdno hodi po diplomatski vrvi, saj poskuša uravnotežiti svojo osnovno zunanjepolitično usmeritev, da je suverenost države nedotakljiva in da se drugi ne smejo vmešavati, s podporo tesni zaveznici Moskvi. Pozvala je, naj se upoštevajo razumne varnostne zahteve Rusije, in večkrat zavrnila obsodbo Putinovih dejanj ali uporabo izraza invazija.

"Vse strani morajo ostati mirne in zadržane ter se izogniti nadaljnjemu stopnjevanju," je danes v Pekingu dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Wang Weinbin in dodal, da Kitajska pozorno spremlja spremembe razmer v Ukrajini in podpira vsa prizadevanja za zmanjšanje napetosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zahodni zavezniki so v minulih dneh proti Rusiji uvedli vrsto sankcij in obljubili orožje za Ukrajino. Kitajska ne podpira enostranske uporabe sankcij, saj te nimajo podlage v mednarodnem pravu in zgolj ovirajo iskanje rešitve konflikta, je opozoril Wang. Kitajska pa bo z Moskvo še naprej vzdrževala normalne trgovinske odnose.

Medtem ko se Peking poskuša držati nevtralnega stališča, pa kitajski državljani v Ukrajini trdijo, da se zaradi stališča Kitajske soočajo z naraščajočo sovražnostjo. Kitajsko veleposlaništvo v Kijevu je v nedeljo opozorilo državljane, naj ne izzivajo domačinov in naj ne razkrivajo svojega državljanstva. V četrtek pa je napovedalo, da bo pripravilo čarterske polete za evakuacijo svojih državljanov, a zaenkrat so razmere prenevarne, da bi to storili.

Kremelj: Rusija bo nadomestila škodo zaradi sankcij Zahoda

"Zahodne sankcije so hude, vendar ima naša država potencial, da nadomesti škodo," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Predsednik Putin bo nadaljeval delo v Kremlju, danes se bo posvetil gospodarskim vprašanjem," je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Putin se bo po njegovih besedah sestal s premierjem Mihailom Mišustinom, finančnim ministrom Antonom Siluanovom, predsednico ruske centralne banke Elviro Nabjulino in izvršnim direktorjem glavne ruske banke Sberbank.

Zahod, vključno z EU, je v odgovor na rusko invazijo v Ukrajino namreč še zaostril sankcije. Napovedal je izključitev nekaterih ruskih bank iz sistema Swift in prepoved transakcij z rusko centralno banko. Ta je že sprejela več ukrepov, s katerimi želi omiliti posledice sankcij Zahoda. Med drugim je krepko dvignila ključno obrestno mero, in sicer z 9,5 na 20 odstotkov. Izvoznikom je naročila prodajo tujih valut, tujcem pa je prepovedala prodajo ruskih vrednostnih papirjev. Napovedala je tudi dokapitalizacije in transakcije v tuji valuti, namenjene podpori domačim finančnim institucijam.

V Harkovu potekajo siloviti spopadi

V drugem največjem ukrajinskem mestu Harkov je danes ponovno prišlo do silovitih spopadov. Umrlo naj bi 11 oseb, več sto pa je ranjenih. Rusija zavrača odgovornost za žrtve in trdi, da so ukrajinski nacionalisti sami obstreljevali mesta, ki so jih obkrožale ruske enote, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je sporočil svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Heraščenko, je bilo danes v ruskem obstreljevanju Harkova ubitih najmanj 11 civilistov. Regijski guverner Oleg Sinegubov pa je na Telegramu zapisal, da ruski vojaki med drugim bombardirajo tudi stanovanjska območja in da zaradi nenehnega bombardiranja ne morejo poslati reševalnih služb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Heraščenko je ruske sile obtožil bombardiranja civilnih objektov in objavil videoposnetek, ki prikazuje več raketnih napadov na stanovanjsko območje v mestu. "To grozoto bi moral videti ves svet," je dejal.

Na drugi strani pa Rusija trdi, da so ukrajinski nacionalisti sami obstreljevali mesta, ki so jih obkrožale ruske enote. Odgovornosti za civilne žrtve v mestu ne prevzemajo, še poročata AFP in dpa.

Moskva in Kijev načrtujeta drugi krog pogajanj, Zelenski podpisal uradno prošnjo za pridružitev Ukrajine Evropski uniji

Pogovori med delegacijami Ukrajine in Rusije v Belorusiji, ki so v Belorusiji potekali danes, so se končali. Ukrajinski in ruski pogajalci se bodo vrnili na posvetovanja v prestolnici svojih držav in pripravili načrte za nove pogovore, sta danes sporočili obe strani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Delegaciji se vračata v svoji prestolnici na posvetovanja in sta se pogovarjali o možnosti, da bi se kmalu sestali na drugem krogu pogajanj," je dejal ukrajinski pogajalec Mihail Podoljak.

"Dogovorili smo se, da bomo nadaljevali pogajanja," je dejal tudi vodja ruske delegacije Vladimir Medinski.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes od Evropske unije zahteval, da Ukrajini takoj podeli članstvo v povezavi. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v odzivu poudaril, da je za to potrebno soglasje vseh 27 članic EU, ki pa imajo različna stališča glede širitve.

Zelenski je sicer kasneje danes že podpisal uradno prošnjo za pridružitev Ukrajine Evropski uniji. Namestnik vodje njegovega kabineta Andrij Sibiha je to potrdil v zapisu na Facebooku, pri tem pa po poročanju poljske tiskovne agencije PAP dokument označil za zgodovinskega in dodal, da je že na poti v Bruselj.

Spopadi v Harkovu tudi po koncu pogajanj

V Kijevu naj bi po navedbah dpa odjeknili najmanj dve večji eksploziji. V mestu Harkov na severovzhodu Ukrajine so po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Unian in drugih medijev odjeknile najmanj tri eksplozije. Tudi v drugih regionalnih središčih so se slišali alarmi zaradi nevarnosti zračnih napadov.

Župan Harkova Ihor Terehov je za nemški Der Spiegel v telefonskem pogovoru dejal, da so zadeli stanovanjske bloke in da so umrli civilisti. "To je uničujoča vojna proti civilnemu prebivalstvu," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  01 .03. 2022 ob  00: 18
-1
Najsibo poslusamo novice iz Evrope kot jih poslusajo rusi iz Rusije,o ukrajini niti govora zakaj imajo konflikte tolko let.
Ok Ukrajina se zeli prokljucit v EU hoce nato in zdej Putin udri da do tega ne pride?!
Bog ti vedi kaj je tu blo od zgodovine,mediji so ena veja od politike
Stiv Rivs |  28 .02. 2022 ob  21: 21
-1
@voliga
Sploh ne govorim o rusih.
Govorim o diktatorju Putinu, ki izvaja invazijo nad Ukrajino, državo z demokratično izvoljenim predsednikom.
Zato nam ne more in ne sme bit ravno za Ukrajince.
Govoriti o ruski vojski, kot o vojski, ki naj bi imela neko prefinjeno strategijo za razliko od ZDA, je smešno.
Vojna v Čečeniji je najbolj nazoren primer, česa vsega je ta Putinova armija sposobna.
Pobili so skupaj 500.000 (vojake, civiliste, od tega 20.000 otrok) ljudi, zravnali mesta do tal.
Baje so branili svet pred muslimansko državo...
Danes pa hočejo "denacifizirati" Ukrajino. (A se spomnimo na ustaško,četniške bande v zadnji balkanski vojni ? Nihče ne pomisli na denacifikacijo Hrvaške ali Srbije.)
Mislim, da lahko brez nobenega dvoma rečemo ali smo s Putinom ali smo proti njemu.
Rusi so lahko pri temu kvečjemu žrtve, enako kot vsi mi.
Resnica očem skrita |  28 .02. 2022 ob  18: 12
Pjero, istriano, stiv, ma proprio vi state rendendo ridicoli e... ma znate brat?
Ravno mi je za eno in drugo vojsko, poznam nekaj ukrajincev, rusov tudi, z njimi imam dober odnos, mislim da so krasni ljudje ki lahko po nepotrebnem nastradajo zaradi nepotrebne vojne.

Nekdo vam mora razložit kaj se je dogajalo leta 1962 na Kubi. Noben si ne želi sovražnika, še posebej z jedrskim orožjem, pred svojimi vrati. NO-BEN!
Pjero Shriba |  28 .02. 2022 ob  16: 33
Jaz bi se pošteno zamislil ob branju tega voliga, ki se dobesedno slini ob misli da Putinova nacistična armija prodira v Evropo.
Verjetno ga v Beogradu čakajo z nageljni, kot so lojalni parižani dočakali Adolfa.
Ke mižerja od ljudi.
Istriano |  28 .02. 2022 ob  16: 28
Nekateri imajo naše zahodne sosede za strahopetce, ampak njihovo veleposlaništvo deluje v Kijevu še vedno v polnem sestavu, naši strahopetni diplomati so pa spakirali in zbežali iz Ukrajine.
Stiv Rivs |  28 .02. 2022 ob  16: 14
@voliga
Moja vprašanja so seveda bila samo retorična.
To je OKUPACIJA evropske samostojne države v kateri vlada predsednik izvoljen na demokratičnih volitvah s 73% večino ... Glej ki ga je volil Ukrajinski narod ! Narod pomeni mame očetje otroci dedki in babice.
Ostalo pa so te srbsko ruske floskole o veliki Rusiji s svojim diktatorjem.
Putin je diktator na nivoju Hitlerja in to je vse kar je.
Vojna se je začela in nismo v neki računalniški igrici o kateri lahko po službi kramljamo v kafiču ali na Regionalu.
Putin ima tudi pri nas za moje pojme preveč oboževalcev.
Lahko samo upamo, da ne bo prišel dan, ko jih bomo gledali na drugi strani barikad tukaj pri nas.Resnica očem skrita |  28 .02. 2022 ob  15: 49
@ Stiv Rivs
Ta spodnji komentar je iz moje strani.
 |  28 .02. 2022 ob  15: 43
@ Stiv Rivs
Ne verjemi vsemu kar pišejo, razmišljaj z svojo glavo, in razmišljaj strateško :))

Ja, ukrajinci dobivajo medijsko vojno, rusi pa jo dobivajo vojno na terenu.

Če pogledamo karte koliko ozemlja so Rusi zavzeli v 4 dneh ugotovimo da je veliko več kot so ga npr. američani zasedli v prvih 4 dneh v iraku, s tem da so američani najprej irak zravnali, šele potem je sledila invazija. To kar so rusi uprizorili v zadnjih dneh je najhitrejši in najbolj discilniniran premik v zgodovini vojskovanj. In tle govorimo o drugorazredni vojski, uni hudi vojaki so doma:))
Strategija rusije je drugačna. Zda pride v državo in jo uniči ( jugoslavija, irak, libija, sirija...), rusi hočejo ukrajino in njeno vojsko "nedotaknjeno", dobro vedo da jim uničena država ne služi ničemur. Če bi hoteli bi jo odrezali od sveta v 2 dneh. Telefoni jim delajo normalno, toplo vodo imajo, elektriko imajo, hrano imajo:, logistična infrastruktura je cela...:)) Kar želijo je skinit Zelenskega in njegov režim!
Steategija rusije je prodirat, kjer pride do večjega odpora umik nazaj (zato pa beremo v medijih da se rusi umikajo:))) ), sledi obkolitev, prej ali slej sledi predaja.

Kličko je izjavil da je kijev obkoljen, potem je sicer izjavo umaknil :)), ukrajinci oborožujejo civiliste (zakaj ne pošljejo usposobljeno osebje?), Zelenski izjavlja da nujno potrebuje pomoč zahoda ki je zdaj ko je prišlo do resnega sranja nekako zadržan. Kar pa je najbolj pomembno, že po 4 dneh so pripravljeni na pogajanja... Ok, razumel bi če to hoteli cež 4 ali 5 mesecev, dajmo razmislit malo...

Kaj nam vse to pove? Da ukrajinci trenutno izgubljajo, da so presrani. Tu treba emocije umaknit, bit realen in gledat na zadevo tako kot je v realnosti.

Ponavljam še enkrat, žal mi je vseh v spor vpletenih ljudi in obžalujem vsakršno agresijo, navijam za nobenega. Kaj bo v prihodnjosti ne vemo, nimamo kristalne krogle. S temi sankcijami in dodatnim zunanjim vpletanjem bomo najebali vsi mi to nam je zagotovljeno.
Stiv Rivs |  28 .02. 2022 ob  14: 20
-5
@voliga
ma čakaj, a je tudi pet dni neuspešnega prodiranja Rusov v Kijev neka fake zadeva ?
Ne mi reč, da Ukrajinci glumijo tudi Ruse, ko se jim lomi po celi fronti.
Resnica očem skrita |  28 .02. 2022 ob  14: 03
Na netu je materjala kjer ukrajinska vojska nekontrolirano tala orožje civilistom, jih uči delati molotovke in postavlja težko artiljerijo med gosto naseljena območja. Nedolžne ljudi se načrtno spravlja v smtrno nevarnost, vse zato da se lahko posname foto video session in potem s tem manipulira. To početje je ZLOBNO.
Ma kaj to vas briga, važno da se prodaja orožje, vi veselo objavljajte pi nareku in boste dobili delček kupnine.
Mašinerija "imperija laži" dela s polno paro hehe...

P.s.: Naj vam je jasno da sem proti kakršni koli agresiji, ampak treba je tudi bit racionalen in objektiven
Istriano |  28 .02. 2022 ob  11: 39
Kancler Olaf sprašuje: "Was ist das kje je zdaj moj gas"?. Putin odgovarja: "harašo gasa več ne bo, če pa bo, bo šla cena v nebo".
Zvitalisica |  28 .02. 2022 ob  11: 37
No war!!!! Obe državi sta prepotrebni mira: njuni gospodarstvi sta švoh, ogromno korupcije, v Rusiji popolno zatiranje kakršnekoli opozicije, Navalny v zaporu - lahko bi rekli dosmrtno, številni razumniki in novinarji ubiti, drugi ušli iz države, v Ukrajini Wagnerovci koketirajo s kljukastim križem .... Na srečo velika večina Rusov in Ukrajincev mirni in dobrosrčni ljudje, ki samo želijo živeti normalno in spodobno. Veliko spoštovanje do številnih Rusov, ki protestirajo proti invaziji! Za eno in drugo stran imamo mi velike simpatije skozi to slovansko žico, ki nas veže kot popkovina...
Eni in drugi so potrebni modrosti, ker tisti ki "štoca" je daleč, do pred 5 dnevi je prodajal iglo in zaslužil milijarde, zdaj namerava prodajat orožje - ampak vse daleč od svojih mej.....
1