BOMO SPLOH IMELI VESELJE ITI NA TERASO LOKALA? Obvezne maske, neprestan vonj po razkužilu, ukrepi okrog jedilnih listov in začimb

Slovenija

V osmih statističnih regijah se bodo lahko v ponedeljek odprle terase in vrtovi gostiln in lokalov. A bo strežba potekala pod določenimi pogoji: med mizami bodo morali ponudniki zagotoviti razdaljo, za mizo bodo lahko največ štiri osebe, osebje restavracije oz. lokala pa se bo moralo enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom.

V pomurski, podravski, koroški, zasavski, posavski, gorenjski, goriški in obalno-kraški regiji bo od ponedeljka od 7. do 19. ure dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov.

V večini regij gre za prvo odpiranje gostinskih lokalov po 23. oktobru lani. Od takrat so lahko storitve potrošnikom ponujali le v obliki dostave na dom ali osebnega prevzema. Izjema sta bili posavska regija in Jugovzhodna Slovenija, kjer je bila strežba na vrtovih in terasah lokalov dovoljena od 8. marca, ter primorsko-notranjska, kjer je bilo odpiranje dovoljeno 22. marca. Povsod so se lokali znova v celoti zaprli ob novem večjem zaprtju države 1. aprila.

Zajc: kaj bo po enem tedenu je odvisno od tega, koliko smo se pripravljeni držati navodil NIJZ

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je na vladni novinarski konferenci ta teden ocenil, da bo odpiranje gostinskih vrtov in teras vneslo nekaj dodatnega optimizma med ljudi. Je pa tako gostincem kot potrošnikom položil na srce, da upoštevajo navodila in pogoje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter tudi nadalje spoštujejo veljavne ukrepe. "Kaj bo po enem tednu, je odvisno od vseh nas in tega, koliko smo se pripravljeni držati navodil NIJZ," je poudaril.

S tokratnim odpiranjem teras v delu države sicer niso zadovoljni v Obrtno-podjetniški zbornici (OZS). "Naše stališče je bilo in ostaja, da je v teh negotovih vremenskih razmerah za gostince edina rešitev, da se gostinski lokali odprejo po italijanskem modelu, torej tudi notranjost in ne zgolj terase," je ta teden poudaril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar. Kot je izpostavil, so v panogi izgubili že 12.000 zaposlenih, številke pa se bodo še povečale, če ne ukrepamo takoj.

Tudi v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije so prepričani, da je v gostinstvu povzročena škoda bistveno večja od tiste, ki bi nastala, če bi gostinci delali ob doslednem spoštovanju ukrepov in nadzoru. Od vlade in gospodarskega ministra sindikat zahteva, da se panoga zažene v celoti. Opozarjajo namreč, da terase ob slabem in hladnem vremenu ne bodo imele gostov, poleg tega pa vsi subjekti niti nimajo vrtov in teras.

Gostje morajo zapustiti teraso najkasneje ob 19.30

Postrežba bo sicer od ponedeljka dovoljena le za mizami in ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra in najmanj tri metre med robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ štiri osebe, je v novem odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ta teden zapisala vlada. Gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje do 19:30.

Gostinci morajo pred odprtjem lokalov poskrbeti za odstranitev oziroma prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi, kot so začimbe in jedilni listi, tako da se jih ne bo zaporedoma dotikalo več gostov. Gostom mora biti na voljo razkuževanje rok ob vstopu in izstopu na teraso, nujno je razkuževanje miz pred menjavo gostov. Zaposleni in gostje morajo ves čas imeti nameščene maske, razen ko sedijo pri mizi. V notranjost lokala lahko gostje vstopijo izključno za uporabo toaletnih prostorov, pri čemer si morajo nadeti masko.

Lokali bodo lahko terase odprli le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev, enkrat tedensko izvedejo testiranje na novi koronavirus. Izjemoma se ni treba testirati tistim zaposlenim, ki so cepljeni proti covidu-19 ali so bolezen preboleli.

Ves čas zaprtja lokalov je sicer povsod, tudi v regijah s slabšo epidemiološko sliko, dovoljeno izvajanje storitev za poslovne subjekte, torej denimo lahko gostinec malice streže zaposlenim v določenem podjetju, s katerim ima sklenjeno pogodbo. Tudi do tega so v sindikatu delavcev gostinstva in turizma kritični. "Če se gostilne in hoteli odpirajo za politiko, za poslovne sestanke, za športne prireditve, naj se odprejo za vse," so zapisali.

Enkratna pomoč za podjetja in samozaposlene v gostinstvu

Ob postopnem ponovnem odpiranju bo gostinstvo ob dosedanji vladni koronski pomoči deležno še dodatne, ki jo bo prinesel posebni interventni zakon za turizem in gostinstvo. Med drugim naj bi ta zakon vključeval enkratno pomoč za zagon poslovanja podjetij in samozaposlenih s področja gostinstva in turizma, ki so lani utrpeli upad prihodkov za več kot 10 odstotkov. Nadomestilo naj bi bilo določeno pri 10 odstotkih tega padca. Dodatno na ministrstvu predlagajo subvencioniranje teh podjetij pri izplačilu regresa za letni dopust zaposlenih.

Predstavniki gostinstva in turizma sicer pozdravljajo namero gospodarskega ministrstva za pomoči panogi, v teh dneh pa na svojih mizah šele pričakujejo konkreten predlog.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ojoj |  18 .04. 2021 ob  15: 08
@ManofSteel, na čigavi strani si ti? Me prav zanima tvoj komentar na ta prispevek.
h://rumble.com/vfr30h-michael-yeadon-iluzija-covida.html?fbclid=IwAR3FVTExIGIx_qAq_EW4tJG12aHx6mXjkBXCF5GL8vFWBn_kNile7y6b0pY
hribi |  18 .04. 2021 ob  13: 45
Marsikaj bi lahko verjel, toda ko kdo napiše naj si preberem kolumno na SIOL. NET pa se človek lahko le nasmehne. Ma tisto govno od urednika dela reklamo JJ. Se še kdo spomni Emilia Fede s Tele4 kako je lezel v rit Berlusconiju No v primerjavi z Jančičem je bil Emilio amater.
japajade |  18 .04. 2021 ob  13: 42
ManofSteel@, res mi dvignejo tlak posamezniki, ki se imajo za nekaj več ali se povzdigujejo nad druge zaradi samo njim opravičljivega razloga! Ko si omenil "sanje" in kdo si, si povedal vse in še malo o sebi! Ne samo zame, tudi za mnoge druge, katerim se um ni omračil, si vsaj po moje zgolj navadna napihnjena žaba, ki zgolj zaradi polnega trebuha polnega s po moje preveč zararečenega kruha, pametuje in soli pamet vsem, ki niso šli po poti "gasterbajterjev"! Po zapisanem sodeče si zgolj ena beda od človeka, asocialna in dokaj omejena v svojem prepričanju, tako da besedica na j v tvojem primeru velja večkrat! Kdorkoli že si, priporočam, da svoje neumnosti ne razkazuješ in se ne hvališ z nečem, kar je zgolj fikcija v tvoji bolani glavi! Gre skupaj "napihnjena žaba" in tki. "beda od človeka"? Poglej se v ogledalo in mogoče ti uide slaboten glasek "eureka"! :)
ManofSteel |  18 .04. 2021 ob  11: 37
-4
Predlagam, da si prebereš kolumno na Siolu, da vidite kdo pošilja emaile protestnikom in laj vse jim naročujejo v času protestov. In jaz naj bi bil ovcajQuery1123018821643755165085_1618738301142? E moji levaki zafrustrirani...dajte se že enkrat odločit na čigavi strani ste, na strani naroda ali posameznih političnih skorupcal, ki se samo grebejo za njihov zaslužek in predvsem monopol. Narod dajte že enkrat odpret uči. Na 24sata so me blokirali, veš zakaj, ker sem pisal resnico...brez nekega hujskanja ali sovražnega govora. To ti pove vse o svobodi govora in lastnega mišljenja...brez skrbi, marsikomu se bo ta bumerang vrnil....šele pol bo boleče, preverjeno;)
ManofSteel |  18 .04. 2021 ob  11: 30
-3
@japajade za razliko od tebe jaz šel v svet s trbuhom za kruhom. Spoznal sem skozi moj life malo večje glavice od raznih domačih "strokovnjakov". Verjemi, če se ne bi vlada bala padca, bi ti lani drugače žvižgal v času pandemije. Ravno zaradi presiranja iz strani medijev in javnosti, da smo prisatli na takšno raven komuniciranja in ukrepanja. In že, ko govoriš o meni...naj ti pojasnim, da sem v življenju dal malo več skozi od povprečnega državljana Slovenije. Zakaj nekatere stvari ne dojemate in enako velja za ze kvazi medije, ki dovbo vemo komu so namenjeni...prej polotični garnituri kot kaj drugega pa naj bo to levi ali desni. Vsi ste vi skurjeni...toliko o strahu, ki mi ga pripisuješ. Še sabja se ti ne s kom se pogovarjaš...bolek
japajade |  18 .04. 2021 ob  10: 54
ManofSteel@, najverjetneje pripadaš tisti skupini ljudi, katreim lahko mimobežno navržeš, da je npr. le nekaj km stran od meje z Italijo padla atomska bomba in ti boš v paniki, kot krt se sril pod zemljo! Mogoče se ti za trenutek povečajo ušesa ob pametovanju vseh možnih samooklicanih strokovnjakov glede virusa in ne pogrešaš tistih pravih, ki so bili že marca 2020 odstranjeni od medijev in javnosti! Tisto o Bergamu velja preverit, zatorej ne sledi, kot kakšen naiven psiček vsemu, kar napišejo! Ok, če ti dopadejo "Fake news" tudi prav, samo le tega ne potem nagovarjat tudi druge, drugače misleče!
ManofSteel |  18 .04. 2021 ob  10: 25
Ko prebereš takšen naslov "BOMO SPLOH IMELI VESELJE ITI NA TERASO LOKALA? Obvezne maske, neprestan vonj po razkužilu, ukrepi okrog jedilnih listov in začimb" dobro nakazuje to v katero smer pelje takšna komunikacija. @japajade kaj v Bergamu na tekmi so bili zaprti v prostoru, ko so se okužili ? Ne klati neumnosti, tako kot to počno tej na regionalcu...od 24sata podružnica... Še malo pa se vam bodo vsem skisali možgani, čeprav verjamem, da je veliki večini že skisano...zdaj prihaja že do oksidiranja hahahaha
japajade |  18 .04. 2021 ob  09: 38
Ne pomaga nobena študija v svetovnem merilu, da je okužba z virusom na prostem skoraj da nemogoča, če možnost odločitve in uredbe v roke dobijo idioti! Dobesedno se oblast dela norca iz ljudi in tistih, ki si služijo kruh v gostinstvu! Očitno dolgoročno velja tista Kacinova ......... "pejmo se malce hecat"! Pika!