BO KOSTIĆ UNIČIL DRŽAVNE NAČRTE S TURIZMOM? Po Hotelih Bernardin 'steguje roke' še po Istrabenzovih hotelih

Slovenija

Srbski poslovnež Miodrag Kostić očitno želi postati močan, če že ne najmočnejši igralec v slovenskem turizmu, saj se po poročanju portala Siol zdaj zanima še za nakup Save, ki ima med drugim v lasti Hotele Bernardin. Kostić naj bi želel kupiti 41,7-odstotni delež Save, ki je od leta 2016 v lasti ameriškega finančnega sklada York Global Finance Offshore. Poleg Yorka je največja lastnica Save država, ki preko Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (KAD) obvladuje 45 odstotkov delnic.

Miodrag Kostić oziroma družba MK Group že ima v lasti hotel Kempinski v Portorožu, istoimenski turistični kompleks v Savudriji in tretjino portoroškega letališča. Prevzel je upravljavske vzvode v Gorenjski banki, zanimal se je za nakup Marine Portorož.

Se bodo porušili načrti o združitvi slovenskega turizma pod eno streho oziroma, bo strategija gospodarskega ministrstva o oblikovanju nacionalnega turističnega holdinga padla v vodo? Od spomladi Istrabenz prodaja šest portoroških hotelov, naprodaj so Hoteli Bernardin. Ponudbo za šest hotelov so oddale Kostićeva MK Group, Sava in SDH, kar kaže da SDH domačih hotelov ne namerava več združevati pod okriljem Save, piše Siol. Ponudbo je oddala tudi KAD.

Če bi Kostić odkupil šest Istrabenzovih hotelov (Grand hotel Portorož, Riviera, Slovenija, Apollo, Mirna, Neptun), bi to pomenilo končni udarec državnim načrtom s Savo. Vrednost bi po poročanju Siola znašala okrog 60 milijonov evrov. Kot so v MK Group povedali včeraj za Primorske novice, 'izvajajo le aktivnosti za ohranjanje vrednosti deleža v Hotelih Bernardin', sfokusirani pa so na nakup Istrabenzovih hotelov.

Deli novico: