Bo Čoklova prevzela zdravstveni resor?

Slovenija

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl, ki jo DeSUS predlaga za ministrico za zdravje, je pogojno pripravljena prevzeti ta resor. Poudarja pomen podpore koalicijskih partneric, pričakuje pa tudi dogovor in zbližanje stališč glede sprememb v zdravstvenem sistemu, je dejala za STA. Neuradno pa Čoklova podpore partneric nima.

Odločitev in premislek v zvezi s prevzemom zdravstvenega resorja je po besedah Čoklove zelo težak. Resor je, kot pravi, zelo zahteven in ima kopico težav, ki so se nalagale v zadnjih letih, pravih rešitev pa ni bilo.

Čoklova poudarja, da so kakršne koli spremembe na področju zdravstva stvar širšega družbenega konsenza in absolutne podpore v vladi. "Ravno tem elementom je posvečen moj premislek v zvezi s kandidaturo. Tudi v koalicijski pogodbi bi bilo treba stvari malo bolj detajlno doreči, da ne bi prihajalo do obstrukcije oz. do nestrinjanja koalicijskih strank pri uvajanju določenih rešitev, " je pojasnila.

Koalicijska pogodba je sicer po njenem mnenju oblikovana na nivoju možnega konsenza. Strinja se, da vse podrobnosti vendarle ne morejo biti navedene v pogodbi, kar pa po njenih besedah pomeni, da bi moral biti sklenjen dogovor o delu na zdravstvenem področju. Dogovoriti se morajo tudi, svari Čoklova, kaj je sploh možno narediti do konca mandata.

Tako pravi, da je generalno gledano pristala na kandidaturo oz. so v DeSUS dogovorjeni. A je tudi sama spomnila, da je DeSUS razmišljal glede nadaljevanja vloge na zdravstvenem ministrstvu. Zato ocenjuje, da bo tu potrebnega še nekaj dogovarjanja.

PS ima svojo kandidatko

Čoklova je še spomnila, da ima PS svojo kandidatko za zdravstveno ministrico. Neuradno je to Alenka Trop Skaza. Po mnenju Čoklove bodo v tem sklopu verjetno še potekali pogovori, zato je nemogoče napovedati, kako se bo vse skupaj razpletlo.

Slišati je namreč, da Čoklova podpore koalicijskih partneric nima oz. je vse že dogovorjeno glede zamenjave resorjev. SD in DL se sicer za zdaj uradno ne odzivata, tudi v PS do zaključka pogovorov o zapolnitvi izpraznjenih ministrskih mest postopkov ne bodo komentirali, so navedli za STA.

Neuradno pa je v PS slišati, da je predlog DeSUS za Čoklovo neresen. Če bi imeli s kandidatko resne namene, bi jo namreč po njihovem mnenju stranka DeSUS predlagala že v prvi fazi pogovorov in ne bi zahtevala menjave resorjev.

PS bo po informacijah STA tako vztrajala pri prvotni zahtevi DeSUS za zamenjavo resorjev. To je, da PS prevzame vodenje gospodarskega ministrstva in ministrstva za zdravje, DeSUS pa od PS prevzame vodenje urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga sedaj vodi Tina Komel iz vrst PS.

Deli novico: