BO BRSKANJE PO SPLETNIH STRANEH DRŽAVNE UPRAVE RES LAŽJE? Za vzpostavitev novega spletnega mesta več kot pol milijona evrov

Slovenija

V ponedeljek bo vzpostavljeno novo spletno mesto državne uprave gov.si, na katerem bodo združene njene vsebine, ločene spletne strani pa bodo sčasoma ukinjene. Spletno mesto še ni dokončno, pripombe na njegovo delovanje pa lahko podajo tudi državljani. Stran bo uporabnikom nudila boljši dostop do informacij o državi in postopkih v zvezi z njo.

Kot so poudarili na četrtkovi predstavitvi spletnega mesta, je to še v razvoju. Ob objavi v ponedeljek bodo na voljo osnovne predstavitvene vsebine večine organov državne uprave in nekatere njihove vsebine, kot so novice, dogodki, javne objave in prosta delovna mesta. Ključni namen projekta je izboljšanje uporabniške izkušnje, zmanjšanje števila spletnih mest državne uprave in enotnejši nastop državne uprave na spletu.

Prenove so se lotili, ker so bile vsebine države na spletu objavljene preveč razpršeno in so se podvajale, kar je lahko vodilo tudi do težav pri ažurnosti oziroma točnosti nekaterih podvojenih informacij ter nepotrebnega dela. Zdaj uvajajo tudi enoten sistem urednikovanja in enotne standarde spletnih mest države, s čimer bodo predvidoma delno razbremenili ministrstva in druge organe, ki so do zdaj sami skrbeli za to. Za to bo skrbela osrednja koordinacija v okviru urada vlade za komuniciranje.

Do zdaj se je z urejanjem spletnih mest del svojega delovnega časa ukvarjalo približno 770 javnih uslužbencev, enotno spletno mesto pa bo po izračunih vlade zmanjšalo porabo ur za vsaj 10 odstotkov.

Enotna spletna stran ima tri vsebinske sklope. En sklop so predstavitvene informacije o posameznih organih državne uprave, njihovih pristojnostih in organizaciji. Drugi sklop so vsebinska področja, ki uporabnika vodijo do podrobnih in celostnih informacij o posameznih temah, s čimer naj bi uporabniku olajšali iskanje želenih informacij. Tretji sklop pa so zbirke, recimo javna naročila in prosta delovna mesta. Tako bodo recimo lahko državljani po novem razpisana delovna mesta ali druge javne objave vseh ministrstev iskali na enem mestu, namesto na vsakem ministrstvu posebej.

Na predstavitvi so tudi izpostavili, da si prej moral vedeti, kdo je pristojen za kakšno področje, preden si lahko našel kakšne informacije, organi pa so te lahko večkrat preusmerili. Po novem pa boš lahko na enotni spletni strani našel iskane podatke tudi brez vedenja, kdo je pristojen za to področje. Na dnu vsake strani bo tudi pisalo, kateri organ je odgovoren za objavljene informacije.

Na spletni strani bodo v prvi fazi združena spletna mesta 14 ministrstev, 11 vladnih služb, 31 organov v sestavi in 58 upravnih enot. Večina starih spletnih mest bo ukinjenih do 2. septembra, ko jih bo popolnoma nadomestil gov.si Do 12. marca 2020 pa bo tja prenesenih še več kot 50 drugih spletnih mest, večinoma z vsebino diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Samostojni storitveni portali, kot so na primer eUprava, eDavki in SPOT še vedno ostajajo, bodo pa na osrednji spletni strani povezave do relevantnih storitev. Na voljo bo tudi angleška verzija poenotene spletne strani, na nekaterih področjih pa bo na voljo tudi madžarski oziroma italijanski jezik.

Za izvedbo tega projekta med letoma 2016 in 2020 je predvidenih 417.380 evrov evropskih sredstev in 104.320 evrov iz državnega proračuna. Doslej je bilo porabljenih 466.287 evrov, večinoma za načrtovanje in tehnični razvoj spletnega mesta, usposabljanje urednikov, prilagoditev besedil za splet ter prevode in lekturo besedil.

Zanj pa so se odločili tudi na podlagi izkušenj drugih držav, kot so Velika Britanija, Nova Zelandija in ZDA, kjer enotno spletno mesto kaže na višje standarde javnih objav in boljšo uporabniško izkušnjo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija