BIDEN SE PODAJA V BOJ ZA DRUGI MANDAT: Republikanci ostri, da je "brez stika z realnostjo" (VIDEO)

Svet

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v video nagovoru, ki ga je objavil na Twitterju in spletni strani svoje kampanje, uradno napovedal kandidaturo za drugi mandat na predsedniških volitvah leta 2024. 80-letni Biden je sporočil, da se v novo tekmo za Belo hišo s sedanjo podpredsednico Kamalo Harris podaja, da bi "dokončal delo".

Že sedaj najstarejši predsednik ZDA Biden je na vnovično kandidaturo v zadnjih mesecih že večkrat namigoval, nazadnje v ponedeljek.

Kandidaturo je danes objavil v triminutnem video nagovoru natanko štiri leta po tistem, ko je objavil svojo prvo predsedniško kandidaturo, ki jo je nato leta 2020 ovenčal z zmago proti republikancu Donaldu Trumpu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tudi novembra prihodnje leto bi se potencialno lahko znova pomerila, saj je Trump že napovedal kandidaturo in za zdaj velja za vodilnega republikanskega kandidata.

Joe Biden Launches His Campaign For President: Let's Finish the Job

Every generation has a moment where they have had to stand up for democracy. To stand up for their fundamental freedoms. I believe this is ours. That’s why I’m running for reelection as President of the United States. Join us. Let’s finish the job. JoeBiden.com

Objavil/a Joe Biden dne Torek, 25. april 2023

Kmalu po objavi nagovora sta Biden in 58-letna Kamala Harris - prva podpredsednica ZDA, ki je hkrati tudi prva temnopolta oseba in oseba azijskega izvora na tem položaju - začela uradni postopek za kandidaturo, ko sta zvezni volilni komisiji prijavila svoji volilni kampanji, poroča britanski BBC.

46. predsednik ZDA je video nagovor začel z besedo svoboda. "Vsaka generacija ima trenutek, ko se mora aktivno zavzeti za demokracijo, za svoje temeljne svoboščine. Verjamem, da je to naš trenutek. Zato se potegujem za ponovno izvolitev za predsednika Združenih držav Amerike. Pridružite se nam. Dokončajmo delo," je Biden zapisal na Twitterju ob objavi videoposnetka.

V nagovoru je ocenil, da bodo pravica do splava, obramba demokracije, volilna pravica in socialna varnost med najpomembnejšimi vprašanji na volitvah leta 2024. Volivci se bodo morali odločiti, ali bodo naslednji generaciji pustili "več ali manj svobode" in "več ali manj pravic".

Tudi Harris je v tvitu potrdila svojo vnovično kandidaturo z besedami, da "kot Američani verjamemo v svobodo, mi pa verjamemo, da bo naša demokracija tako močna, kot bo močan naš boj zanjo". Zato se z Bidnom potegujeta za vnovično izvolitev.

Po več zakonodajnih zmagah in zunanjepolitičnih uspehih v prvih dveh letih mandata, pa tudi po dobrem rezultatu demokratov na lanskih vmesnih volitvah, se Biden v demokratski stranki verjetno ne bo soočil s pomembnejšimi tekmeci. Na primarnih volitvah pa tudi še nikoli ni bil poražen noben aktualni predsednik.

Lahko pa pričakuje, da se bodo osredotočali na njegovo starost. Demokratski veteran, ki je bil že leta 2020 z 78 leti najstarejši predsednik ZDA, bi bil namreč do konca drugega mandata star 86 let. Čeprav so februarja letos na zdravniškem pregledu ugotovili, da je sposoben za opravljanje predsedniških dolžnosti, mnogi, tudi v njegovi volilni bazi, menijo, da je prestar, navaja AFP.

Republikanci o Bidnovi kandidaturi: "Brez stika z realnostjo"

"Biden je tako brez stika z realnostjo, da po ustvarjanju krize za krizo misli, da si zasluži še štiri leta," je dejala vodja republikanskega nacionalnega odbora Ronna McDaniel.

"Če volivci dovolijo, da Biden 'dokonča delo', bo inflacija še naprej skokovito rasla, stopnja kriminala se bo povečala, več fentanila bo prečkalo naše odprte meje, otroci bodo še naprej zapuščeni in ameriške družine bodo na slabšem," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedli pri republikanski stranki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  25 .04. 2023 ob  17: 23
haha, Biden mogoče nima stika z realnostjo, gotovo pa ima stik z vojno!!!!