BIDEN POZVAL SRBIJO, NAJ PRIZNA KOSOVO: Kako se je na to odzval Vučić?

Svet

Ameriški predsednik Joe Biden je v čestitki srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću ob dnevu državnosti izpostavil podporo ZDA, da Beograd doseže obsežen sporazum o normalizaciji odnosov s Kosovom, v središču katerega je medsebojno priznanje. Vučić je zavrnil to "novo ameriško politiko".

Joe Biden

ZDA so bile med glavnimi podporniki razglasitve neodvisnosti Kosova leta 2008, ki je Srbija še vedno ne priznava, je spomnila hrvaška tiskovna agencija Hina.

V čestitki Vučiću ob srbskem dnevu državnosti je Biden zapisal, da ZDA še naprej podpirajo cilj Srbije za članstvo v Evropski uniji in da jo vzpodbujajo k sprejemanju težkih korakov na tej poti, "vključno z uvajanjem potrebnih reform in dosego obsežnega sporazuma o normalizaciji s Kosovom, ki je osredotočen na medsebojno priznanje". To piše v pismu, ki ga je objavil Vučićev urad.

Aleksandar Vučić

Ob zahvali ameriškemu predsedniku za čestitko je Vučić danes novinarjem dejal, da Srbija ne pristaja na priznanje Kosova in da je to osebno že povedal ameriškim predstavnikom v Beli hiši. Poudaril je, da "medsebojnega priznanja ni v nobenem dokumentu nobene svetovne organizacije ne Evropske unije ter v nobeni resoluciji", zato menijo, da gre za "novo ameriško politiko".

Dodal je, da so Srbiji priznanje Kosova že hoteli vsiliti kot končno rešitev in da jim je "v Washingtonu že enkrat v obraz" povedal, kaj misli o tem ter da niti sedaj odgovor ne bo drugačen.

V Srbiji dan državnosti praznujejo 15. februarja na dan, ko je bila leta 1835 v Kragujevcu sprejeta ustava Kneževine Srbije, prva ustava v srbski zgodovini. Čez mesec dni so jo pod pritiski odpravili, poroča Hina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  08 .02. 2021 ob  17: 34
-1
Ima bre svi da nas biju ????????????
ojoj |  08 .02. 2021 ob  16: 36
@vseved, kako boš šele ti skakal, ko se boš moral na stara leta učiti albanščine!
vseved |  08 .02. 2021 ob  14: 03
Kako bodo šele skakali ko se združita Kosovo in Albanija!
Lili |  08 .02. 2021 ob  09: 11
Američani se počutijo svetovni policaji, a?
vseved |  08 .02. 2021 ob  09: 00
-3
Srbi so definitivno ostali brez Kosova . Vse ostalo so njihove mokre sanje.
Cazzimperio  |  08 .02. 2021 ob  01: 43
Srbija ne sme nikoli priznati kosovo kot državo. Nikoli.
Evropa ni več privlačna za vzhodno Evropo.