AVSTRIJSKI PREDSEDNIK POVEDAL SVOJE: Rešitev spora med Hrvaško in Slovenijo pričakuje na podlagi arbitražne sodbe

Svet

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je včeraj začel dvodnevni uradni obisk na Hrvaškem s srečanjem s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović. Po pogovorih je Van der Bellen med drugim izrazil pričakovanje, da bi kmalu lahko prišlo do rešitve spora o meji med Hrvaško in Slovenijo na podlagi arbitražnega postopka.

Grabar-Kitarovićeva in Van der Bellen sta po pogovorih v uradu hrvaške predsednica stopila pred novinarje in soglašala, da so odnosi med Hrvaško in Avstrijo "izvrstni". Kot sta povedala, sta se pogovarjala o razvoju dvostranskih političnih in gospodarskih odnosov, stanju v jugovzhodni Evropi ter tudi o migracijah in nadzoru zunanje meje Evropske unije.

Novinarje pa je predvsem zanimalo, kako se spor o meji, ki ga imata dve članici EU in zveze Nato, Hrvaška in Slovenija, odraža na ostale države Zahodnega Balkana, ki imajo še večje medsebojne odprte probleme, EU pa se jim predstavlja kot "korenček", ki bo pomagal rešiti njihove medsebojne spore.

Van der Bellen je odgovoril, da je bilo stališče Avstrije vedno, da bi bila arbitraža ustrezna rešitev za to vprašanja in da meni, da bi na podlagi arbitražnega postopka kmalu lahko prišlo do soglasja med Hrvaško in Slovenijo. Kot je dodal, je treba vztrajati, da se spori med državami urejajo, preden bodo postale članice EU.

Grabar-Kitarovićeva je dejala, da imata obe državi odgovornost za ureditev spora o meji, ki po njeni oceni ne določa odnosov med Hrvaško in Slovenijo. Spomnila je, da urejanje dvostranskega spora o meji ni bilo del hrvaških pogajanj o članstvu v EU, a sta državi ob pomoči Evropske komisije dosegli arbitražni sporazum.

Za Hrvaško izidi arbitraže "ne obstajajo"

Ponovila je, da je arbitražni postopek za Hrvaško "nepovratno kompromitiran" ter da za Hrvaško izidi arbitraže "ne obstajajo". Kot je poudarila, takšno stališče ne pomeni, da si Hrvaška ne želi reševanja spora o meji, a je dodala, da spor "nima posebnih posledic, razen na ljudi, ki živijo ob meji". Meni, da je ljudem ob meji potrebno olajšati življenje z maloobmejnimi sporazumi.

"Upam, da Slovenija ne bo uveljavila te pravice"

Grabar-Kitarovićeva meni, da je v interesu EU in Slovenije, da bi Hrvaška čim prej vstopila v schengensko območje zaradi vseh varnostnih izzivov. Pričakuje, da bo Hrvaška do konca leta izpolnila tehnične kriterije za članstvo. Ni želela ugibati, kako bo v primeru spora ravnala nova slovenska vlada, a pričakuje, da ne bo izsiljevanja rešitev, ki ne bo posledica dogovorov in kompromisov.

Sledilo je tudi novinarsko vprašanje, ali hrvaška predsednica pričakuje, da bo Slovenija blokirala vstop Hrvaške v schengensko območje zaradi zavračanja uveljavitve arbitražne odločbe.

"Upam, da Slovenija ne bo uveljavila te pravice oz. mehanizma, da bo blokirala vstop Hrvaške v schengen samo zato, da bi to izkoristila kot dodatno težo na svoji strani za reševanje vprašanja meje na način, na kateri si to Slovenija želi," je povedala Grabar-Kitarovićeva. Znova je izrazila prepričanje, da je rešitev spora o meji možno doseči na podlagi dvostranskega sporazuma.

Deli novico:

vladoiu |  12 .09. 2018 ob  22: 41
kaj tisto kar navajaš niso meje¨? kako bo ta istra brez mej ?vedno bo imela meje .tam kamor jih boš ti postavil..
Brezanova |  11 .09. 2018 ob  15: 04
Ja, Slovenija je imela rešeno mejo. Glej ti pokvarenjakov, ko je Hrv.imela za vstopiti v EU se je odprl problem meje.
@@o22 |  11 .09. 2018 ob  14: 51
Mlečnozobi, na referendumu smo odločili, da pristanemo na to mineštro, volili pa niso marsovci... Ovaj put non passera.
@o22 | danes ob 10:48 |  11 .09. 2018 ob  10: 55
-2
Super filozof, pogoj za Schengen je zlasti interes velikih odločevalcev, to pa ne zlovenija, ne hrvaška! Pika!
o22 |  11 .09. 2018 ob  10: 48
Filozof, pogoj za Schengen je tudi sposobnost varovanja meja, torej naj se izkažejo...
o22 |  11 .09. 2018 ob  10: 09
Največjo napoko ste pametni politiki že storili ,ko ste Hrvate še pred rešitvijo mejnega sporazuma spustili v EU.Z blokiranjem schenga pa bi pljunili v svojo skledo,kajti ob navalu migrantov boste težko varovali zunanjo mejo EU.Ob napovedi velike vala ,ki bo nas zajel (poročajo tuji mediji,naši spretno molčijo in je na splošno prepovedana tema),se nam ne piše nič dobrega ,zato je bolje ,da pri tem sodelujejo vse sosedcke države.
Vladoiu  |  11 .09. 2018 ob  10: 04
Mejo pred Reko, na Črni Kal in Monfalcone! Istra meje ne rabi. Slovensko-hrvaški ščuvalci pa izvolite v Ljubljano in Zagreb!
jurij |  11 .09. 2018 ob  09: 10
Hrvatom je treba preprečevat vstop v Shengen, dokler se ne reši mejno vprašanje.
dej dej |  11 .09. 2018 ob  09: 08
LAŽNJIVKA
@konfin | danes ob 07:53 |  11 .09. 2018 ob  08: 21
-8
Ti še kar naprej živi v slepem prepričanju, da lahko o tem dejansko odloči zlovenija! Če bo ali ne Hrvaška vstopila v Schengen, bodo odločili gospodarji zlovenije in to niso ljudje, ki v njej živijo!
konfin |  11 .09. 2018 ob  07: 53
31
če slovenska vlada dopusti vstop v šengen brez rešitve mejnega spora, bo to največja izdaja v slovenski zgodovini.