ANKARAN BI POSTAL 'POSKUSNA OBČINA': Gradnja za vojaške potrebe mimo lokalne skupnosti

Ankaran

Občina Ankaran ministrstvu za okolje in prostor predlaga sodelovanje, po katerem bi postala poskusna občina povsem brez plastičnih vrečk.

Občina Ankaran podpira cilj ministrstva ter nevladnih organizacij, okoljskih strokovnjakov in vse več prebivalcev, da Slovenija v celoti ukine uporabo plastičnih vrečk. Zaradi lege vzdolž morske obale so v Ankaranu posebej naklonjeni opustitvi plastičnih vrečk ter omejevanju te vrste embalaže zaradi negativnih vplivov nerazgradljive plastike na morje in burje, ki lahko te odpadke odnese v morje, so na občini v sporočilu za javnost navedli razloge za svojo pobudo.

"Ankarančani vidijo priložnost svoje občine in države v dolgoročno vzdržnem razvoju, ki spoštuje naravne danosti. V ospredje ga postavljajo tudi državne razvojne strategije ter usmeritve EU. Enotna podpora občinskih svetnikov Krajinskemu parku Debeli rtič, podpisane zaveze občanov za varovanje njegovih vrednot ter glasovanje za izbor idejnih rešitev za občinske simbole kažejo veliko željo Ankarančanov in širše javnosti, da se Ankaranski polotok po desetletjih zanemarjanja začenja razumno urejati tudi ob spoštovanju tu živečih ljudi in narave. Dobro bi bilo, da država temu prisluhne," so ob tem povzeli besede župana Gregorja Strmčnika.

Strmčnik je sicer dodal, da bodo na občini vztrajali, da se tudi pri prostorskem načrtovanju predhodno uskladi občinske in državne interese. Del zaščitenega območja Krajinskega parka Debeli rtič namreč ureja državni prostorski načrt za kompleks Debeli rtič, kjer je država brez sodelovanja lokalne skupnosti predvidela gradnjo bungalovov, površin za športno-rekreacijske dejavnosti in bazenskega kompleksa za vojaške potrebe.

Izvajanje programov celostne skrbi za pripadnike Slovenske vojske in za pripadnike vojsk zveze Nato ter njihovih družinskih članov je v Ankaranu sicer dobrodošlo, pojasnjujejo v Ankaranu, "urbanistično in okoljsko nesprejemljivi ter pravno vprašljivi pa sta tako predvidena lokacija za kompleks novogradenj na kmetijskih zemljiščih znotraj Krajinskega parka Debeli rtič kot tudi izvedba postopkov načrtovanja".

Aktualni razvojni scenarij občinskega prostorskega načrta omogoča urbanistično umestitev tovrstne dejavnosti zunaj zaščitenega območja krajinskega parka, zato občina predlaga državi ponoven premislek in sodelovanje pri pripravi aktov za primernejše prostorske umestitve dejavnosti za potrebe vojaškega zavezništva.

Deli novico:

Joža |  14 .11. 2018 ob  22: 59
Včeraj sta Klun in Pavič dokazala dve stvari:
1. Da nista zrela za funkcijo župana
2. Da je prvi program prepisal, drugi pa pravi, da je nepotreben.
Poveri noi, če prideho taki na oblast.
Pi |  06 .11. 2018 ob  16: 15
Od kod tebi pravica da tuka pišeš po forumu?
Ankarančan | 28.10.2018  |  05 .11. 2018 ob  18: 01
Odkod pravica Popoviću , da si je prilastil Koper????
@Občan  |  30 .10. 2018 ob  19: 52
-3
Ankaran je brez vizije od samega začetka oziroma nastanka občine. Radi imajo Ankaran so šli na prejšnje volitve brez programa, češ ničesar nismo obljubili. Vse kar bomo naredili bo več kot dovolj.
Rok |  30 .10. 2018 ob  17: 24
-2
V štirih letih niso naredili nobene konkretne spremembe. Nobenega večjega projekta se niso lotili, s kolesom ne morem prit do Kopra...moram strahovati ali me bo zbil avto. Center je totalno bog in nezanimiv, nič se ne dogaja. Središče mesta nam je parkirišče. Še vedno nimamo kulturnega doma kjer bi imeli prireditve. Kar je najhujše, oni niti ne razmišljajo da začnejo vse te stvari delati...njim je očitno všeč, da smo kot neka zapuščena vas v kateri se samo prespi in so vsa dogajanja izven nje. To ne smemo dovoliti, če želimo da naši otroci ostanejo v Ankaranu in imajo najboljše pogoje. SIgurno bom volil Kluna ali Pavića, odvisno kateri bo imel boljši program.
Marko |  30 .10. 2018 ob  14: 03
@Jan res človek ne more ostati indiferenten. Osebe katere so bile tako zelo blizo župana so zdaj proti. So dva razloga, ali se ne strinjajo z obljubljenim ali pa niso dobili obljubljeno. Torej treba poiskati drugo opcijo kredibilnega župana.
Jan |  29 .10. 2018 ob  17: 45
Ja res je žalostno, tako smo si želeli, da postanemo občina in sedaj drug drugega žalimo in zbujamo sovraštvo. Kakšni občani smo? Če sosed razmišlja drugače kot jaz, je že izdajalec, naj slabši? Takšnega Ankarana nočem. Vsak lahko ima svoje mnenje, lahko ga javno zagovarja, dokler nima vsebine sovražnosti. Sedaj bomo poslušali pol meseca, kdo je pijavka, izdajalec...? Ne! Ravno zato bom volil tistega, ki to ne počne. Klun je prijazen občan, prav tako Zoran, žal besede nisem slišal iz njihovih vrst. Enega od njiju bom izbral.
Ankarančan |  28 .10. 2018 ob  19: 17
Maske so padle. Fb stran Mesto Ankaran ugrabila Skupina Radi imajo Ankaran. Od kod pravica politične opcije Radi imamo Ankaran, da si prilasti mesto Ankaran. Ali ni mesto Ankaran od vseh Ankarančank in Ankarančanov. Na tej strani ne bi smeli se delit Ankarančane na leve, desne ali za Popoviča ali pa proti Popoviču. Res smo zanič, če se bomo tako delili. Dobili smo svojo občino, ker z njo ne znamo dobro gospodariti, je za vsako napako kriv g. Popovič, za vsako uspešno zaključeno akcijo pa stoji g. Strmčnik. Da ne omenjam, da na isti strani (Mesto Ankaran) sedaj že izbrisana objava za parlamentarne volitve, ko je g. Markuža kandidiral na listi Desusa za poslanca parlamenta ga, je ta ista politična opcija popljuvala, ker je bil Desus proti zaščitnemu parku Debeli Rtič, sedaj pa na občinskih volitvah spet dober za svetnika in so ga dali na zadnjo mesto, Radi imamo Ankaran. Sedaj pa k dejstvu, od kod jim pravica, da g. Kluna in g. Zorana … Imenujejo »pijavke Ankarana«. Edine pijavke Ankarana so v njihovih vrstah, namenoma ne bom omenil Ankaranskega vina in piva, a vseeno sem ga, njihova javna uprava je, iz vrst Radi imamo Ankaran, da ne omenjam določenih društev, ki se napajajo iz občine Ankaran in so vodilni člani zelo povezani z Radi imamo Ankaran. Torej kdo so pijavke Ankarana? Toliko o etiki in morali Radi imamo Ankaran. Prvo pometite pred svojim pragom in pred svojim domom. In Radi imate Ankaran, strah je dobra stvar.
Meri |  28 .10. 2018 ob  15: 11
-2
Nimam nič (osebno)proti g.Strmčniku. Pričakovanja so res bila velika. Kaj je krivo da je tako kot je, bo verjetno vedel on sam. Štiri leta ni malo. Volila bom kandidata kateri me bo prepričal z svojimi dejanji da bo vreden mojega glasu.
Grozdana |  28 .10. 2018 ob  13: 13
Danes smo se pogovarjale s prijateljicami na kavi... res je mlad fant. One ga poznajo in pravijo, da je krasen in perspektiven fant...Upam, da bodo imeli dober program.
Občan  |  28 .10. 2018 ob  13: 12
Odločali se bomo med dvema: Ivanom in Zoranom.
Jan |  28 .10. 2018 ob  10: 24
-1
Violeta vsi trije so ankarančani. Za grega smo videli kaj je naredil, oziroma kaj ni naredil v 4 letih. Za ostala dva bomo videli čez 4 leta če bosta izvoljena. Ne eden ne drugi ni objavil svojega videnja kaj z Ankaranom početi naslednja 4 leta.
1