ALKOHOL ALI MARIHUANA? Znanstveniki razkrivajo, kaj je bolj škodljivo

Trendi

Obe snovi hitro vplivata na možgane in zmanjšata raven koncentracije ter oslabita spomin. Alkohol je eden najpogostejših vzrokov za prometne nesreče, a tudi marihuana vpliva na vožnjo. Ljudje, ki občasno pokadijo 'joint', se pogosto zatečejo k argumentu, da je alkohol veliko bolj škodljiv za zdravje kot marihuana. Nevarnosti alkoholizma se že dobro zavedamo. Postopoma pa se zavedamo tudi nevarnosti marihuane. Kakšni so učinki alkohola in marihuane na zdravje? Preberite, kaj imajo o tem povedati znanstveniki.

Kratkotrajni neželeni učinki

Obe snovi zelo hitro vplivata na možgane, zmanjšata raven koncentracije in sposobnost pomnjenja. Alkohol je eden najpogostejših vzrokov prometnih nesreč, a tudi marihuana zmanjšuje sposobnost vožnje. Alkohol pri nekaterih ljudeh poudarja agresivnost (skoraj vsako tretje nasilno dejanje je storjeno pod vplivom alkohola). Po drugi strani marihuana mnoge sprošča in pomirja, lahko pa povzroči občutke panike in paranoje.

Dolgotrajni nezaželeni učinki

Ljudje, ki pijejo alkohol, pogosto škodujejo svojemu zdravju in skrajšajo pričakovano življenjsko dobo. Mnogi bodo pomislili na odvisnike od alkohola. Toda občasno uživanje katere koli vrste alkohola lahko izzove več kot dvesto bolezni, pravi Ulrich John, zdravnik Univerzitetnega medicinskega centra v nemškem Greisfwaldu.

Sem spadajo številne bolezni srca in ožilja, bolezni jeter in različne vrste raka. Nedavne študije so razblinile mit o pozitivnih učinkih zmernega uživanja alkohola. Na primer, samo tri do šest kozarcev alkohola na teden poveča tveganje za raka na dojki.

Ko govorimo o marihuani, obstaja povezanost z boleznimi, kot sta depresija ali rak mod. Več študij je odkrilo povečano tveganje za psihozo, še posebej, če se marihuano kadi v zgodnji mladosti.

Možnost razvoja odvisnosti

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) konopljo uživa okoli 147 milijonov ljudi ali 2,5 odstotka svetovnega prebivalstva. Uživanje alkohola je odgovorno za tri milijone smrti vsako leto po vsem svetu. Prav tako je odgovorno za slabo zdravje milijonov ljudi. Medtem ko uživanje alkohola in tobaka med mladimi v mnogih državah upada, je kajenje marihuane vse bolj priljubljeno, kažejo raziskave.

Zdravstveni strokovnjaki ocenjujejo, da je potencial za razvoj odvisnosti pri obeh snoveh enak. Vendar pa za razliko od marihuane odtegnitev alkohola prinaša posebno hude fizične simptome.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
SamoDaSePipaInPIje420 |  20 .12. 2021 ob  11: 49
Samo da se pipa in pije!

420 blaze it
td |  20 .12. 2021 ob  10: 55
Zadnji problem na tem svetu je koliko škode naredi alkohol PIJANCU, .... problem so vsi ostali, predvsem otroci in družina kdor jih ima, ki trpijo zaradi tega.
Pjero Panin |  19 .12. 2021 ob  14: 50
Vidim zadnjic par klincev,motajo oni raketo,skrili so se na posticin valda glih na otroskem igriscu pod hisico in moram priznat da so bolj pametni kot smo bli mi...gospod trava me umirja,ker sem pod stresom zaradi sole,tudi imam motnje z spancem lazje zaspim..kot da bi poslusal profesorja :-)
JKDWingChun |  19 .12. 2021 ob  14: 39
Aha spet vsi pametni. Verjetno vsi ki še v lajfu enega špinela niso sfumali. Taki najvec pametujejo in mislijo da znajo in vejo. Vejo pa k...c!