3D-ZEBRAM OBALNE OBČINE NISO RAVNO NAKLONJENE: O njih ne razmišljajo niti v Kopru

Koper

Nekaj slovenskih občin se je že odločilo za umestitev 3D-zeber. O njihovi postavitvi že razmišljajo v Piranu, v Izoli pa so po posvetu s proizvajalcem izvedeli, da ima takšna prometna signalizacija tudi svoje slabi strani. Kaj pa v koprski občini?

Pred kratkim so spremenili prometni režim pri OŠ Dušana Bordona.

O tem, da bi umestili 3D-zebre za umirjanje prometa, na koprski občini še niso sprejeli nobene odločitve. So pa navedli, da problematiko umirjanja prometa rešujejo s številnimi ukrepi, kot je postavitev signalizacije v bližini šol in vrtcev oziroma semaforjev za lažje in bolj varno prečkanje ceste. Ti stojijo pri OŠ Koper, OŠ Dušana Bordona, OŠ Anton Ukmarja in pred Srednjo tehniško šolo Koper. Ponekod so postavljene še hitrostne grbine in radarji.

Na ankaranski občini o umestitvi 3D-zeber še ne razmišljajo in za varnost tudi pri njih skrbijo z običajno prometno signalizacijo. So pa ob začetku letošnjega šolskega leta na prometne znake postavili nove odsevne valje v modro-beli barvi.

Tudi na izolski občini so se v preteklih obdobjih raje odločili za prebarvanje problematičnih prehodov za pešce na modri ploskvi z nedrsečo debeloslojno barvo, ki je vidna tudi ponoči. O 3D-zebrah so razmišljali, a so od proizvajalca barv za tovrstne zebre izvedeli, da ima takšen prehod za pešce tudi negativne vplive – vozniki se ustrašijo neznanega "lebdečega" prehoda in naglo zavrejo, kar lahko privede do naleta vozil in povoženja pešca.

Bodo pa v Izoli letos nabavili tri nove prikazovalnike hitrosti, katerih meritve je mogoče preverjati preko spleta. Avtobusna postajališča pa nameravajo opremiti s posebnimi označbami BUSko, ki pritegne voznikovo pozornost in ga opozori na prisotnost otrok.

O postavitvi 3D-zeber pa razmišljajo v Piranu in so že kontaktirali izvajalca. Njihovo umestitev vidijo kot smiselno predvsem na območjih, kjer je velika gostota pešcev, predvsem otrok – šolske poti ter okolica šol in vrtcev. Prva umestitev 3D-zebre naj bi bila pri OŠ in vrtcu v Luciji ter pri OŠ Sečovlje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  08 .09. 2021 ob  15: 14
-2
Raje naj postavijo semaforje za pešce na križiščih kot v Španiji.