38 ŽENSK ŽRTEV TRGOVINE Z LJUDMI V NOČNEM KLUBU: Izkoriščanju ni bilo konca niti ob ukrepih zaradi covida-19

Kronika

V okviru dalj časa trajajoče kriminalistične preiskave domnevne trgovine z ljudmi v nočnem lokalu v Šentilju so kriminalisti identificirali najmanj 38 žrtev, večinoma iz Dominikanske republike. Kazensko ovadbo so vložili zoper osem oseb, od tega je v priporu ena. Teh pri izkoriščanju žensk za prostitucijo niso ustavili niti ukrepi zoper covid-19.

Trgovina z ljudmi naj bi se v tem lokalu dogajala več let. Kot je danes povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič, so na podlagi uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov ugotovili, da jo izvaja hudodelska združba, v kateri ima vsak posameznik določeno vlogo.

"Vodja hudodelske združbe je bil 40-letni državljan Slovenije, ki je skupaj s svojo ženo, 35-letno državljanko Dominikanske republike, vodil nočni lokal v bližini Maribora, ki ga je za namen izkoriščanja prostitucije najel od 63-letnega državljana Slovenije. Za delo v njem sta sama ali skupaj s sostorilci pridobila najmanj 38 žensk, večinoma državljank Dominikanske republike, pa tudi Srbije, Romunije, Paragvaja, Hrvaške, Venezuele, Kolumbije, Ukrajine in Slovenije," je povedal in dodal, da so osumljenci izkoristili socialno-ekonomske razmere teh žensk v njihovih državah.

Nekatere so privabili v Slovenijo pod pretvezo dobro plačane službe natakarice. Nastanili so jih na različnih lokacijah v Mariboru in okolici, od tam pa jih vozili v omenjeni nočni lokal, kjer so morale vsako noč nuditi spolne usluge.

S tem niso prenehali niti v času obveznega zaprtja lokalov in drugih ukrepov zaradi preprečevanja širjenja covida-19, kar po besedah Megliča "kaže na skrajno brezbrižen in neodgovoren odnos, ki ga je združba imela tako do žrtev kot do obiskovalcev in nasploh do splošne varnosti in zdravja ljudi".

Cena spolnih uslug je bila vnaprej določena in je znašala 140 evrov na uro, s tem da so omenjene ženske prejele le del plačila. Na začetku so morale ta denar vračati hudodelski združbi za poplačilo stroškov potovanja v Slovenijo. "Šele ko so ta dolg odplačale, so od prostitucije začele pridobivati svoj delež. Ženske so z izvajanjem prostitucije lahko prenehale šele, ko jim je hudodelska združba to dovolila oziroma takrat, ko so same pod pretvezo dobro plačanega dela natakaric privabile vsaj dve drugi ženski, ki sta se nato morali prostituirati," je še povedal Meglič.

Žrtve so bile stare od 25 do 35 let in so bile pod stalnim nadzorom, nekatere so s ciljem pridobitve dovoljenja za bivanje fiktivno poročili s Slovenci. Po zaenkrat znanih podatkih naj bi si združba tako pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 207.500 evrov.

Kriminalisti so v zaključni akciji v sredo odvzeli prostost petim osumljencem in na 13 lokacijah izvedli hišne preiskave. Zaradi utemeljenega suma storitve 38 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi so na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper osem fizičnih in dve pravni osebi. Pet osumljenih so privedli k preiskovalnemu sodniku v Mariboru, ki je po zaslišanju zoper eno osebo odredil pripor, druga se mora stalno javljati na policijski postaji, ostali trije so bili izpuščeni na prostost.

Za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi v hudodelski združbi je zagrožena kazen od treh do 15 let zapora in denarna kazen. Ob tem kriminalisti razčiščujejo še sum kaznivega dejanja pranja denarja, ki sta ga osumljena 40- in 63-letni član omenjene hudodelske združbe.

Med osumljenimi je po poročanju časnika Večer poleg najemnika lokala Tropicana Zlatka Župca, ki je v priporu, tudi lastnik lokala Bojan Belna, sicer občinski svetnik SDS. Meglič danes o konkretnih imenih zaradi varstva osebnih podatkov ni mogel govoriti. "Lahko pa potrdim, da v tem predkazenskem postopku predmet preiskave ni bila nobena politična stranka," je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  16 .03. 2021 ob  08: 28
sdssevoci so pošteni kot njihov vodja