Raven toplogrednih plinov lani podrla rekorde

Količina toplogrednih plinov v Zemljinem ozračju je lani dosegla nove rekorde, je danes v Ženevi sporočila Svetovna meteorološka organizacija (WMO), ki je del Združenih narodov.

Tako ravni ogljikovega dioksida, ki je glavni krivec za globalno segrevanje, kot tudi metana in didušikovega oksida so bile lani znova rekordno visoke, ugotavlja letno poročilo o toplogrednih plinih, ki ga je objavila WMO.

Raven ogljikovega dioksida v atmosferi se je lani v primerjavi z letom 2011 povečala celo bolj od dolgoletnega povprečja desetih odstotnih točk in se je tako s 393,1 nevarno približala simbolični meji 400 delcev na milijon, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ponekod na Arktiki je bila ta meja že tudi presežena.

Poročilo WMO prihaja le dan po tem, ko je program ZN za okolje (Unep) v torek sporočil, da možnosti, da bi dvig svetovnih temperatur omejili na dve stopinji Celzija v primerjavi z predindustrijskim obdobjem, hitro izginjajo, spominja AFP.

Toplogredni plini podirajo naravno ravnotežje naše atmosfere

Vodja WMO Michel Jarraud je ob predstavitvi izsledkov danes izpostavil, da so ti "ponovno osvetlili, kako toplogredni plini, ki so produkt človeških dejavnosti, podirajo naravno ravnotežje naše atmosfere in bistveno prispevajo k podnebnim spremembam".

Največ toplogrednih plinov nastaja pri pridobivanju elektrike iz fosilnih goriv ter v prometu in kmetijstvu.

Kot ugotavlja poročilo WMO, se je t.i. učinek tople grede zaradi vse višjih ravni teh plinov v ozračju v obdobju 1990-2012 povečal za 32 odstotnih točk. Za 80 odstotkov tega je kriv ogljikov dioksid.