Začenja se evropski teden mobilnosti

Svet

Začenja se evropski teden mobilnosti, v katerem aktivnosti v prizadevanjih za spremembo potovalnih navad ljudi pripravlja 32 slovenskih občin, ki so potrdile sodelovanje. Dnevu brez avtomobila je namenjena nedelja, 22. septembra, lahko pa ga občine pripravijo kadarkoli v tem tednu. Pobuda tudi letos prinaša nekaj trajnih ukrepov.

Osrednja tema oz. slogan letošnjega 12. evropskega tedna mobilnosti je "Vaš korak za čistejši zrak". Opomniti želi na to, da imajo ljudje sami moč, da dosežejo spremembe v prizadevanjih za čistejši zrak in tako tudi za zmanjšanje pojavnosti številnih bolezni, povezanih z onesnaženostjo zraka. Že majhne spremembe v potovalnih navadah lahko izjemno vplivajo na kakovost življenja in zraka v mestih, kjer so avtomobili glavni onesnaževalci, je navedeno na spletni strani Evropskega tedna mobilnosti.

Nekatere slovenske občine v tednu mobilnosti sodelujejo že vrsto let, druge se pobudi pridružujejo prvič, eden osrednjih ciljev tedna pa je uvedba trajnih ukrepov predvsem v mestih. Tako bodo med drugim letos v Ljubljani preuredili in trajno zaprli Slovensko cesto na odseku Gosposvetska-Šubičeva, hkrati pa bodo uvedli tudi električni minibus v zaprtih conah mestnega središča. Otvoritvena vožnja bo danes ob 14.30 izpred mestne hiše.

Da pešačenje, kolesarjenje ali tek kot oblike aktivnega transporta v kombinaciji z javnim prevozom nimajo samo pozitivnih učinkov na naše okolje, ampak pomagajo tudi pri izboljšanju gibalnih navad, poudarjajo tudi na Inštitutu za varovanje zdravja RS. Zato svetujemo vsem, da izkoristijo priložnosti v okviru evropskega tedna mobilnosti in spremenijo transportne navade za svoje boljše zdravje in tudi za čistejše okolje.