ŽUŽELKA, KI JE PRITEGNILA POZORNOST NA MARKOVCU: Se tudi vam zdi nenavadna? (FOTO)

Koper

Bralec nam je poslal fotografijo žuželke, ki jo je opazil na Markovcu in je zaradi nenavadnosti pritegnila njegovo pozornost. Ker smo se strinjali, da res ne gre za žuželko, ki bi je bili vajeni vsaj tako pogosto videti kot oso ali čebelo, smo se obrnili na Nacionalni inštitut za biologijo, kjer pravijo, da gre za parazitoid, ki napade svojega gostitelja in ta na koncu tudi umre.

Kot nam je povedal bralec, je žuželko opazil v popoldanskem času pred svojo hišo na Markovcu. "Bila je na tleh in ni mogla vzleteti, čeprav je mahala s krili. Velika je bila od 3,5 do 4 cm. Pičila, hvala bogu, ni nobenega," je povedal. Seveda je poskušal podatke o žuželki najprej poiskati na spletu.

Da bi jo lažje fotografiral, jo je pokril za kratek čas s kozarcem. A očitno je bila žuželka zanimiva tudi njihovemu mačkonu, saj jo je v trenutku, ko je dvignil kozarec, le ta zgrabil in pojedel. "Kot sem nekaj malega prebral na spletu, naj bi ta žuželka ubijala čebele," navaja bralec.

Obrnili smo se na Nacionalni inštitut za biologijo (NIB), kjer pravijo, da ne gre za kakšno tujerodno vrsto žuželke, ampak avtohtono, ki prebiva po celotni Evropi in tudi pri nas. V slovenskem jeziku obstajata zanjo dve imeni: rumenočelna skolija in orjaška skolija.

"Orjaška skolija je parazitoid, kar pomeni, da napade svojega gostitelja in na koncu gostitelj tudi umre, v nasprotju s paraziti, ki načeloma ne ubijejo svojega gostitelja," pojasnjujejo na NIB. Prihaja iz rodu Megascolia.

Pri žuželkah imajo ličinke in odrasli osebki iste vrste običajno različen vir hrane, razlagajo na NIB, tako je tudi pri orjaški skoliji. Ličinka se zajeda na ličinkah hroščev pahljačnikov (naddružina Scarabaeoidea), najpogosteje na ličinkah hrošča nosorožca (Oryctes nasicornis).

"Ko samica najde ličinko nosorožca, jo piči in s tem paralizira ter nanjo odloži jajčece. Njena ličinka se nato hrani z ličinko nosorožca."

Odrasli osebki se prehranjujejo z nektarjem cvetočih rastlin. "Samica lahko piči, vendar ni agresivna, dokler jo pustimo pri miru. Osebek na fotografijah je samica, saj ima rumeno glavo. Samec ima črno. Prav tako je samec manjši od samice," še pravijo in zaključujejo:

"Orjaška skolija torej ni tujerodna in ni invazivna. Ni škodljiva rastlinam. Kvečjemu je ljudem in rastlinam koristna, saj se odrasli osebki hranijo z nektarjem cvetočih rastlin in jih pri tem tudi oprašujejo."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
solinar |  22 .04. 2024 ob  18: 11
-2
To žuželko, na pol veliko osa na pol sršen, je prinas (malo južneje od Markovca, pa ne na Hrvaškem) videti že vsaj deset let.
Nikjer nisem našel podatkov kaj to je, ugotovil sem samo, da nima gnezda, tako kot ose in sršeni.