ŽUPAN SE JE ODLOČIL: Pokrajinski muzej Koper bo vodil Marko Bonin

Koper

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je za vršilca dolžnosti direktorja Pokrajinskega muzeja Koper imenoval Marka Bonina, dosedanjega kustosa za kulturno zgodovino v koprskem muzeju.

Na razpis za imenovanje direktorja Pokrajinskega muzeja Koper se je v roku sicer prijavilo šest kandidatov, med katerimi so štirje izpolnjevali vse pogoje. Svet zavoda Pokrajinski muzej Koper je predlagane programe dela natančno preučili in s kandidati opravili tudi razgovore.

Po mnenju sveta zavoda je med obravnavanimi kandidati najustreznejši Marko Bonin. "Svetu zavoda in županu se zahvaljujem za zaupanje in se veselim novega izziva. S sodelavkami in sodelavci bomo takoj začeli pripravljati novo ambiciozno strategijo razvoja muzeja, ki bo temeljila na sodelovanju z ostalimi deležniki na področju kulture," je povedal Bonin.

Pokrajinski muzej Koper je v letih 2020 in 2021 zabeležil negativne trende pri poslovanju muzeja in številu obiskovalk in obiskovalcev. Razlogov za slabo poslovanje je več. Prvenstveni razlog je bil zagotovo izbruh epidemije, ki je otežil dostopnost muzeja za javnost, se je pa vodstvo koprskega muzeja z izrednimi razmerami spopadlo primerjalno neučinkovito in v tem obdobju sprejelo tudi nekaj slabih odločitev, so sporočili s koprske občine.

BONUS VIDEO: Suša je ekstremna, kako daleč smo od redukcije vode v Slovenski Istri?

V začetku februarja je dolgoletni direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri ponudil svoj odstop. Njegov mandat se je tako predhodno zaključil konec marca, ko je vodenje muzeja kot v. d. direktorja začasno prevzela dr. Tina Novak Pucer.

Muzej je do pojava pandemije aktivno sodeloval tudi z drugimi deležniki v kulturi in turizmu na širšem območju Istre. Skupaj so oblikovali javne programe, ki so dodatno spodbujali obisk muzeja. Mestna občina Koper je v zadnjih mesecih s Pokrajinskim muzejem Koper zato aktivno sodelovala pri odpravi anomalij v delovanju in izboljšanju posameznih kazalnikov.

 

Letos že beležijo rast števila obiskovalcev in dejavnosti, ponovno se v program vračajo zanimive aktivnosti za širše javnosti. Vnovič sta vzpostavljena sodelovanje in izvedba programov drugih deležnikov v kulturi, v muzej se vračajo kulturne prireditve (pogovorni večeri, koncerti, filmske projekcije) in izobraževalne konference, hkrati že poteka tudi prenova prostorov zbirke novejše zgodovine.

Trenutni kazalniki napovedujejo, da je Pokrajinski muzej Koper na dobri poti, da izpolni načrtovani program dela, predvsem pa, da znova postane pomemben deležnik v lokalnem in nacionalnem kulturnem življenju, še pravijo na občini, kjer dodajajo, da bo odločitev o imenovanju direktorja Pokrajinskega muzeja Koper s polnim mandatom župan sprejel prihodnje leto, ob upoštevanju rezultatov poslovnega leta 2022.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Shriba |  08 .07. 2022 ob  12: 05
Ko se končno pojavi mlad in kvalificiran domačin na tem vodstvenem mestu, se planšarji takoj oglasijo z idiotskimi komemtarji.
Verjamem, da so raje imeli doktorja geopolitike s partijskim pedigrejem, ki se danes ukvarja z nepremičninskimi posli v Italiji.
joe jaxson |  07 .07. 2022 ob  22: 24
UAU !
zoran13 |  07 .07. 2022 ob  20: 01
Iskrene čestitke ob upanju, da se bo izkazal ob vodenju pokrajinskega muzeja...
Zvitalisica |  07 .07. 2022 ob  16: 48
Boze mili, ko ze mislis, da slabse ne more biti, pride ta predan kulturi, umetnosti in muzealstvu.
Kaj bodo se na mizi prospekti od traktorjev, olivnih olj in rotovatorjev, vse samo ne to za kar ga mi davkoplacevalci placujemo? Stari ista pasta samo 15 km naprej, za mamo v arhivu ne morem reci nic, ne poznam.
So se vsi guzonje na drzavni sisi brez dneva delovne dobe v realnem sektorju...
Fošina |  07 .07. 2022 ob  14: 09
11
Bonina ne poznam in ne vem, če je dobra izbira, mi je pa všeč to, da je najprej dobil eno leto, da se dokaže in šele potem cel mandat. Ko bi imeli to možnost tudi pri županih in poslancih, bi 100% živeli v boljši državi.