ZGODOVINSKI POLET V VESOLJE: Dragon pristal na Mednarodni vesoljski postaji (VIDEO)

Svet

Kapsula Dragon z astronavtoma ameriške vesoljske agencije Nasa Dougom Hurleyjem in Bobom Behnkenom je danes ob 16.17 po srednjeevropskem času pristala na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Pristala je nekaj manj kot 19 ur po izstrelitvi nosilne rakete Falcon 9 ameriškega zasebnega podjetja SpaceX z izstrelišča v ameriškem Cape Canaveralu.

Kapsula je najprej pristala, nekaj minut kasneje pa se je še čvrsto pritrdila. "Spajanje je končano," je nato povedal eden od članov posadke. "Resnično mi je v čast biti majhen del teh devetletnih prizadevanj, odkar je ameriški raketoplan zadnjič pristal na Mednarodni vesoljski postaji," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Več kot dve uri zatem so odprli še lopute na kapsuli in ISS, nakar sta Hurley in Behnken, ki veljata za veterana med Nasinimi astronavti, vstopila na vesoljsko postajo.

Tam se bosta pridružila ameriškemu kolegu Chrisu Cassidyju ter ruskima kozmonavtoma Anatoliju Ivanišinu in Ivanu Wagnerju. Na postaji bosta predvidoma ostala približno en mesec.

Nosilna raketa Falcon 9 je s Kennedyjevega izstrelišča v Cape Canaveralu poletela v soboto ob 21.22 po srednjeevropskem času. Pri vzletanju je vse potekalo gladko. Polet pa je trajal celo nekoliko manj, kot so načrtovali.

Gre za prvi polet človeške posadke proti ISS z ameriškega ozemlja po letu 2011, ko je Nasa upokojila vesoljske raketoplane. Vse odtlej so ameriški astronavti na ISS potovali s pomočjo ruskih raket. Gre tudi za prvi polet astronavtov v vesolje s plovilom zasebnega podjetja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija