ZGODOVINSKI DOGODEK: Ruski režiser in igralka, ki sta v vesolju snemala film, sta se vrnila na Zemljo (FOTO, VIDEO)

Svet

Ruski režiser in igralka, ki sta kot prva v zgodovini snemala celovečerni film v vesolju, sta se danes uspešno vrnila na Zemljo. V kazahstanski stepi sta po 12 dneh na Mednarodni vesoljski postaji pristala ob 6.36 po srednjeevropskem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Julijo Peresild in Klima Šipenka je na Zemljo pospremil kozmonavt Oleg Novicki, ki je na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) preživel šest mesecev.

Pristanek je v živo prenašala ruska vesoljska agencija Roscosmos, posnela pa ga je tudi filmska ekipa in bo del filma. "Posadka se dobro počuti!" so tvitnili ob pristanku.

Film z delovnim naslovom Izziv bo prikazal zgodbo zdravnice, ki se na ISS odpravi, da bi rešila življenje obolelega astronavta. Nemška tiskovna agencija dpa je dodala, da je filmski projekt tudi dokumentarec vesoljske industrije in astronavtskega poklica.

Gre za prvi tovrstni projekt, Rusija pa je z njim prehitela ZDA, ki naj bi prav tako nameravale posneti film v vesolju. Letos sicer Rusi obeležujejo 60 let, odkar je Jurij Gagarin kot prvi človek poletel v vesolje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija