ZGODBA HVARSKEGA TIGRA DOBILA SREČEN EPILOG: Simba ima v novem domu tudi dobro družbo

Svet

Sibirski tiger, ki je pred kratkim presenetil posadko in potnike hrvaškega trajekta, bo poslej bival v zasebnem zavetišču za tigre na severu Hrvaške. Triletni Simba bo imel družbo še dveh tigrov, za katera na svoji kmetiji skrbi Zlatko Budin, poročajo hrvaški mediji.

Potem ko so na družbenih omrežjih na Hrvaškem v torek objavili fotografijo tigra, ki gleda izza rešetk manjše prikolice na trajektu, so se takoj tudi pojavila različna ugibanja o usodi divje živali, ki je strogo zaščitena z zakonom.

Dosedanji lastnik sibirskega tigra, znani hvarski gostinec Ivan Gospodnetić naj namreč ne bi imel ustreznih pogojev za oskrbo triletnega Simbe. Gospodnetić je znan tudi kot lastnik malega živalskega vrta na Hvaru. Simba se je skotil pri nekdanjem zasebnem lastniku na Slovaškem leta 2018. Je uradno čipiran in ima vse ustrezne dokumente, da je bil rojen v ujetništvu.

Ker vroče hvarsko podnebje poleti ni najboljše za sibirskega tigra, se je Gospodnetić odločil, da bo mlademu tigru privoščil boljše življenjske pogoje, ki jih je našel na Budinovi kmetiji v kraju Gornje Vine pri Križevcih. Budin je prve tri mladeniče sibirskega tigra kupil od nekega cirkusa leta 1993. Kasneje je imel tudi vrsto drugih živali, saj je nameraval odpreti zasebni živalski vrt, a se je na koncu odločil samo za sibirske tigre, poroča danes Večernji list.

Simba je sedaj v novem življenjskem okolju, ki je ograjen prostor v gozdičku ob velikem dvorišču ob Budinovi hiši. Družbo mu delata njegov soimenjak, 21-letni sibirski tiger, in samica Dona, piše danes Jutarnji list. Dodaja, da Simba tehta 250 kilogramov in vsak dan poje približno 15 kilogramov mesa.

Prijatelj Simba koji je bio privremeno zbrinut kod nas u zoloskom vrtu je otišao s otoka, te je nastavio svoj život u...

Objavil/a Ivan Gariful Gospodnetic dne Torek, 13. julij 2021

"Zdi se, da je Simba zadovoljen. Tudi utrujen in morda celo zmeden zaradi neznanega okolja", ga je opisal zagrebški časnik. Simba ni zmožen preživeti v naravi, saj je hišni ljubljenček vse od skotitve. Na svetu v naravi živi še približno 400 sibirskih tigrov, še okoli 600 jih je v živalskih vrtovih in pri zasebnikih, omenja še časnik. V zagrebškem živalskem vrtu sibirskih tigrov nimajo, ker zaenkrat ne morejo zagotoviti vseh pogojev za njihovo skrb.

Posedovanje divjih živali na Hrvaškem zakonsko ni urejeno. Uradno ni seznama živali, ki jih je prepovedano imeti doma, in ne seznama dovoljenih živali. Na Hrvaškem tako ni ovir, da bi doma imeli tigra, slona ali kakšno drugo žival. Izjema so medvedi, a je tudi njih možno obdržati, če jih rešijo kot mladiče.

Na tovrstne pomanjkljivosti hrvaškega zakona o zaščiti živali iz leta 2018 opozarjajo v hrvaškem združenju za zaščito živali Prijatelji živali. Ob tem so poudarili, da če ima nek lastnik vso ustrezno dokumentacijo, to še ne pomeni, da imajo živali ustrezne življenjske pogoje. Zahtevali so nujne spremembe zakonodaje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija