Zelje/ohrovt v kozici

Obala

Z oktobrom se začne sezona kislega zelja ali kapuza, ki je trajala vse do velike noči. Običajno je bil kapuz na mizi za marendo ob nedeljah, svoj čas pa tudi na porokah. Sicer se začne tudi čas priprave zelja oziroma ohrovta (vrzot) v kozici (»in teča«) ali praženega, ki ga pripravimo na več načinov kot prilogo k raznim, zlasti mesnim (svinjskim) jedem.

Potrebujemo:

Oljčno olje ali svinjsko mast, panceto, sveže zelje oziroma ohrovt, nekaj strokov česna, sol in poper.

Priprava:

V kozici na oljčnem olju ali masti popražimo na koščke narezano panceto. Na maščobi, ki se med praženjem izcedi, popražimo še nasekljan česen ter dodamo oprano in narezano zelje oziroma ohrovt. Posolimo in popopramo. Dolijemo malo vode ter na zmernem ognju kuhamo, dokler se zelje/ohrovt ne skuha, zmehča.

Op.:

1. Nekateri zelje ali ohrovt najprej obarijo v slanem kropu, odcedijo, ohladijo, narežejo in potem popražijo v kozici.

2. Jed lahko pripravimo tudi samo na oljčnem olju (brez svinjske masti) in brez pancete.

3. Pogosto se ta jed pripravi tudi s krompirjem.

Zelje/ohrovt v kozici ponudimo kot prilogo z ombolom, klobasami, pečenicami, kožaricami (krodigini) …  kruhom ali polento.

Deli novico:

njam njam |  10 .10. 2014 ob  10: 11
ni bolšega kot vrzote.