ZELENSKI ZAHTEVA VSTOP V NATO PO HITREM POSTOPKU: S Putinom se ne bo pogajal

Svet

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes dejal, da bo Ukrajina uradno vložila prošnjo za vstop v Nato po hitrem postopku. Kot je zatrdil kmalu po tem, ko je ruski voditelj podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij ter Ukrajino pozval, naj položi orožje, se Kijev z Rusijo ne bo pogajal, dokler bo na oblasti Vladimir Putin.

"Ukrajina se ne bo pogajala z Rusijo, dokler bo Putin predsednik Ruske federacije. Pogajali se bomo z novim predsednikom," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Zelenski v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih.

Po besedah ukrajinskega predsednika Putin namreč "ne ve, kaj sta dostojanstvo in poštenost", navaja britanski BBC.

Zelenski je danes kmalu zatem, ko je ruski predsednik v Moskvi podpisal dokumente za priključitev ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, napovedal, da bo Ukrajina uradno vložila prošnjo za vstop v Nato po hitrem postopku.

Dejal je namreč, da sta tudi Finska in Švedska nedavno na podoben način začeli postopek pridruževanja zavezništvu, zato je po njegovem mnenju prav, da enako stori tudi Ukrajina.

"Dejansko smo že v Natu. Pravzaprav smo že dokazali, da smo združljivi s standardi zavezništva (...), ki so resnični za Ukrajino, resnični na bojišču," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejal Zelenski. "Drug drugemu zaupamo, si pomagamo in se ščitimo. To je zavezništvo," je dejal Zelenski.

"Pravzaprav danes Ukrajina zahteva, da se to zgodi de iure. Pospešeno. S podpisom prošnje Ukrajine za pospešeno članstvo v Natu bomo naredili odločilen korak," je ponovil ukrajinski predsednik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  01 .10. 2022 ob  15: 03
Zadrogirana marionetanato kriminalcev!
kokodek |  01 .10. 2022 ob  10: 23
volodimir ni prav nič drugačen kot vladimir, evropski funkcionarji so ena merda, amerika pa kot vedno v zakulisju režira vojne