ZDRAVSTVENI MINISTER O ODPRTJU ŠOL 12. APRILA: Edina rešitev je samotestiranje učencev, odločilni bodo starši

Slovenija

Minister za zdravje Janez Poklukar je za POP TV povedal, da trenutno vse sile usmerjajo v to, da se bodo šole 12. aprila odprle. Zato predlagajo tudi ponavljajoče prostovoljno samotestiranje na domu. S prostovoljnim samotestiranjem dijakov in učencev višjih razredov osnovnih šol pa bi lahko začeli v drugi polovici aprila.

Janez Poklukar

Poklukar je za POP TV potrdil, da so ena ključnih tem pogovori o delovanju šol in da se je tega vprašanja na sestanku včeraj zvečer lotila tudi svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

"Ključno sporočilo je, da smo v rdeči fazi in v tej fazi poteka šola na daljavo. In kot minister sem dolžen predlagati rešitev, da bodo šole lahko normalno odprte, da bodo otroci hodili v šolo in da teh 11 tednov šolstvo dobil priložnost, da zaključi šolsko leto," je dejal minister. "Stanje je resno tudi v intenzivnih enotah, v tretjem valu namreč beležimo večji porast v intenzivne enote. Ključno je, da se zavedamo, da so zaradi angleškega seva, ki je bolj kužen, vsi ukrepi še vedno na mestu. Vsem prebivalcem se za upoštevanje zahvaljujem. Ob koncu zaprtja države bomo zato najverjetneje v rdeči, in ne črni fazi," je za 24ur dejal minister.

Po njegovih besedah semafor ukrepov 'popravljajo' v smeri, da bodo učenci 12. aprila lahko odšli v šole. Zato predlagajo tudi ponavljajoče prostovoljno samotestiranje dijakov in učencev z neinvazivnimi hitrimi metodami na domu. Cilj uvedbe takega presejalnega testiranja je po ministrovih besedah tudi opolnomočenje prebivalcev, da tudi sami lahko upravljajo z epidemijo oz. da so tudi sami aktivni pri upravljanju epidemije.

Kot je za omenjeno televizijo dejal predsednik Združenja ravnateljev in ravnateljic osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan, upajo, da bodo dobili pojasnila oz. okrožnico in bodo lahko potem o možnosti samotestiranja povprašali starše ob tem, da jim bodo poslali tudi opis, kako naj bi to potekalo. Pečan je prepričan, da zelo veliko šol podatkov o tem, kolikšno je zanimanje, še nima.

Z včerajšnjimi pojasnili ministra je bil Pečan zadovoljen. Poklukar je dejal, da jih v naslednjih dneh z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, kot tudi z ministrstvom za izobraževanje ter vsemi odgovornimi v javnih šolskih zavodih čaka kar nekaj izzivov, da se do konca dogovorijo glede izvedbe tega projekta. Pripravlja se tudi film o tem in slikovna predstavitev, kako test izvesti. Kot je še pojasnil, pa bodo v primeru pozitivnega testa samotestirani opravili pri svojem zdravniku še PCR test, ki je potrditveni test.

Se je pa minister strinjal, da je ključ do uspešne izvedbe projekta in ohranjanja odprtih šol do konca šolskega leta ravno v komunikaciji. Zato mora biti ta odprta, transparentna in kar se da široka. "In tukaj že sedaj prosim vse ravnatelje in ostale v šolstvu, da pomagajo," je dejal.

S prostovoljnim samotestiranjem dijakov in učencev višjih razredov osnovnih šol bi lahko začeli v drugi polovici aprila. Kot so včeraj poročale televizije, je za testiranje šolarjev na domu na poti 300.000 testov. Cena enega testa znaša 1,49 evra, za vse skupaj pa so odšteli pol milijona evrov, je poročala TV Slovenija. Proti testiranju šolarjev je sicer na spletu zaokrožila tudi peticija.

Po včerajšnjem sestanku svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki je imela na dnevnem redu večernega sestanka razpravo o morebitnih spremembah pri vladnem semaforju sproščanja ukrepov glede na epidemiološko stanje v državi, izjave niso bile predvidene. Po poročanju POP TV pa naj bi bili poleg ukrepov na področju šolstva v ospredju razprave tudi ukrepi na področju gostinske dejavnosti, konkretneje odpiranja teras lokalov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fritla |  06 .04. 2021 ob  11: 18
Podpiram!
Upam le, da bo pri odločitvi staršev prevladala zdrava pamet in ne
ignorantska propaganda posameznikov v stilu unega idiota iz Švedske (šaman Potrč, če ne veste za koga gre).
alfa |  06 .04. 2021 ob  10: 58
-1
štupida
Lili |  06 .04. 2021 ob  09: 46
-4
Podpiram! In takoj vsi v šole in na fakse. Če ne, bodo to zares izgubljene generacije!