ZBRANIH VEČ KOT 700 DELEGATOV NA KONGRESU SDS: Edini kandidat za predsednika Janša, o novem vodstvu danes tudi DeSUS (VIDEO)

Slovenija

Prek 700 delegatov je v Slovenskih Konjicah začelo 12. kongres SDS, na katerem bodo pod sloganom Gradimo Slovenijo #zate razpravljali o programskih resolucijah, postavili cilje za nov mandat in volili novo vodstvo. Edini kandidat za predsednika je Janez Janša, ki stranki predseduje od leta 1993. Na kongresu za zaprtimi vrati pa se bodo zbrali tudi delegati DeSUS-a, ki bodo odločali o novem vodstvu.

Osrednji kongresni slogan Gradimo Slovenijo #zate po navedbah stranke odseva intenzivno delo SDS znotraj aktualne vlade v času svetovne pandemije, usmerjeno v gospodarski in socialni razvoj Slovenije ter v zagotavljanje blaginje za vse državljanke in državljane Slovenije.

Delegati bodo danes razpravljali o petih programskih resolucijah, ki vključujejo vse družbene segmente in zajemajo ranljive skupine. Nosilna resolucija je Gradimo Slovenijo, ki po njihovih navedbah utrjuje vrednote in načela SDS, izpostavlja dolžnosti odgovorne politike in utrjuje zaupanje v EU in njene institucije.

Po oceni evropskega poslanca iz vrst SDS Milana Zvera gre za izrazito razvojno naravnano resolucijo, ki odgovarja, kakšna bi naj bila Slovenija v prihodnjih desetletjih.

"Resolucija je podobna resoluciji, ki smo jo imeli na kongresu v Portorožu pred 23 leti. Takrat je stranka napisala zelo progresiven, vključujoč program za vse, moderen program, zlasti v gospodarskem in socialnem smislu. Tudi ta se dotika ključnih razvojnih vprašanj od zelene do digitalne družbe in podobno," je Zver dejal v izjavi za medije pred začetkom kongresa.

S predlogom resolucije z naslovom Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države, v kateri opozarja na nevarnost ekstremistov in Levice, pa je SDS v javnosti dvignila precej prahu. Kot je dejal Zver, se jim je zdel primeren trenutek, da poudarijo, da so nekatere stranke v Sloveniji izrazito nasilne in radikalne. To smo lahko, kot je dejal, videli ob protestih, zlasti ob zažiganju poslanskih stolov.

"Ampak to se vleče že nekaj let. Nekaj let že obstaja program Levice, ki je v nasprotju s političnim sistemom, ki ga imamo v Sloveniji. Zdelo se nam je prav, da na to opozorimo. Mogoče bo to vplivalo na samo snovanje novega programa pri Levici," je dodal. Želi si, da v Sloveniji na političnem odru nastopajo stranke, ki spoštujejo demokracijo in volitve.

Na kongresu je tako pričakovati načrt za delo stranke in vodenje tretje vlade pod Janševim vodstvom do konca mandata. Janša, ki bo imel osrednji kongresni govor, naj bi delegate po pričakovanjih seznanil tudi z razmerami glede krize covida-19 in izhoda iz nje v smislu gospodarskega okrevanja.

Kongresa se poleg delegatov udeležujejo tudi predstavniki občinskih in mestnih odborov, pa tudi poslanci SDS z vodjo Danijelom Krivcem ter več ministrov.

Med njimi so minister, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko, Zvonko Černač, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za kulturo Vasko Simoniti, minister za okolje Andrej Vizjak in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. Po napovedih se jim bosta pridružila tudi minister za zunanje zadeve in predsednik sveta SDS Anže Logar ter finančni minister Andrej Šircelj. Z evropskega parketa se kongresa SDS poleg Zvera udeležuje tudi evropska poslanska Romana Tomc.

Udeležence kongresa je uvodoma nagovoril poslanec in predsednik občinskega odbora SDS Slovenske Konjice Bojan Podkrajšek. Med drugim je izpostavil, da ima SDS v vseh 212 občinah korenine močnega drevesa, ki raste že 32 let. "Prav je, da to drevo negujemo. Če bi bilo mogoče, da bi pokojni Jože Pučnik bil z nami, bi nam to povedal in ne smemo dovoliti, da nam zlomijo niti eno vejico na tem drevesu. To je naša skupna naloga," je pozval.

Zbrane je prek videoposnetka nagovorilo tudi več evropskih voditeljev, med njimi predsedniki vlade Hrvaške Andrej Plenković, Madžarske Viktor Orban, Češke Andrej Babiš, Poljske Mateusz Morawiecki, avstrijski kancler Sebastian Kurz in vodja skupine Evropske ljudske stranke Manfred Weber.

Na današnjem kongresu so podelili tudi posebna priznanja SDS za zasluge. Podeljenih je bilo osem zlatih priznanj ter eno diamantno. Prejel ga je Miroslav Luci, ki je med drugim deloval kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade v času prve Janševe vlade.

Na kongresu se bodo zbrali tudi delegati DeSUS-a

Kongres bo do popoldanske uradne predstavitve kandidatov potekal za zaprtimi vrati. Po veljavnem statutu stranke bo le en krog volitev predsednika.

Kongres bo do popoldanske uradne predstavitve kandidatov potekal za zaprtimi vrati. Po veljavnem statutu stranke bo le en krog volitev predsednika.

Jasnič je ob prihodu na kongres izpostavil pričakovanje, da se bo zgodba danes razpletla, da DeSUS po dolgem času "dobi legitimno vodstvo in gre hrabro naprej". Spomnil je, da so pred njimi volitve.

Kot prednosti je izpostavil svoje izkušnje iz časa, ko je bil generalni sekretar stranke in opravljal operativne naloge. Na vprašanje pozicije DeSUS v prihodnje je odgovoril, da je prva naloga ponoven vstop v parlament. Zatem bodo videli, kdo bo sestavljal koalicijo, pri čemer mora imeti DeSUS v mislih vsebino oz. svojo strukturo, torej upokojence.

Žmavc meni, da je to kongres resnice in popravnega izpita ne bo. Po njegovih besedah morajo priti do konsolidacije vodstva, ki bo iskalo sodelovanje s poslansko skupino, tako da v političnem prostoru odigrajo pomembno vlogo tudi v nadaljevanju. A s politično orientacijo, je dodal. Glede razmer v DZ je izpostavil stanje nestabilnosti. Po njegovem mnenju se DeSUS ne sme nagibati niti na levo niti na desno, ampak iskati stične točke, programe in pomembne rešitve za razvoj Slovenije.

Poudaril je še, da se bodo morali zelo resno pripraviti na volitve, ki bodo predčasne ali redne. "Imamo svojo bazo, nanjo računamo. Dati pa moramo taka sporočila, da nas bo tudi podprla," je opozoril Žmavc.

Krope je kot svojo prednost izpostavil, da je že deset let upokojenec, njegov osnovni cilj pa je, da s svojim delom zagotovi dostojno starost upokojencev, tudi bodočim. Kot osnovno metodo dela je poudaril sodelovanje z občinskimi odbori, članstvom ter lastnim kadrom, in ne s kadrom, "ki prileti kot na odlagališče slonov v DeSUS".

Strinja se, da je časa do volitev in za kampanjo, s katero bodo stranko zopet dvignili na javnomnenjskih lestvicah, zelo malo. To po njegovih besedah pomeni, da bodo morali vzporedno peljati veliko aktivnosti. Poudaril je, da so sredinska stranka, saj skrajno levo ali skrajno desno nikoli ni bilo dobro.

Krope se je sicer v preteklosti že pridružil nekaterim predlogom za izključitev poslancev iz stranke. Danes pa je poudaril, da poslance potrebujejo, saj sicer stranka ne bi bila v DZ. Po njegovih navedbah se bo treba z njimi pogovarjati, saj "ena sama žlica ne ropoče, biti morata dve". "Velikokrat je konflikt morda zaradi nerazumevanja problema, če smo ga sploh pravilno opredelili," je še ugotavljal.

Poslanska skupina javno ni podprla nobenega kandidata. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je tudi ob prihodu povedal, da nima favorita. Kdo bo zmagovalec, ni želel ugibati.

Da bo DeSUS šel po pravi poti, mora biti bodoči vodja po njegovih besedah predvsem demokrat, in ne strankokrat. Prav tako se mora demokratično pogovarjati tako znotraj stranke kot navzven ter vedno ocenjevati uresničevanje programa. "Ne sme biti le človek, ki je ideološko opredeljen, pomemben mu mora biti tudi program stranke," je opozoril.

Vidna članica in nekdanja funkcionarka DeSUS Julijana Bizjak Mlakar, ki prihaja iz gorenjske pokrajinske organizacije, je v izjavi pred kongresom izpostavila, da ima prednost kandidat, ki je neobremenjen in je dokazal, da ima etične in moralne vrednote. "Kandidat, ki se zaveda, kako je treba stranko preoblikovati in spremeniti, povrniti vrednote in s tem zaupanje ljudi," je povedala. Po njenih ocenah je to Jasnič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  19 .06. 2021 ob  17: 34
uau !
kokodek |  19 .06. 2021 ob  13: 14
na kongresu SDS so sprejeli sklep o doživljenjski funkciji marešalota. Trdno se držijo tekovin revolucije, ko so kot mladci prisegali tovarišu Titu, haha