ZASKRBLJUJOČE STANJE ZARADI SUŠE NA PRIMORSKEM: Burja in visoke temperature, zaradi neodgovornih občanov tudi danes več požarov

Slovenija

Gasilci so morali danes na več krajih posredovati zaradi požarov v naravi ali kurjenja na prostem. V celotni državi je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja in prepoved kurjenja na prostem. Po vsej Sloveniji so bile količine padavin v zadnjem mesecu dni podpovprečne, ponekod jih sploh ni bilo. Najbolj sušno je bilo na vzhodu države, kjer je že od januarja padavin bistveno manj od povprečja. Tudi za prihodnje dni ne kaže na kaj dosti padavin, nekaj malega naj bi jih bilo v torek. Tla so že močno izsušena, opozarja agencija za okolje.

Fotografije je simbolične. Foto: Facebook PGD Materija

Med številnimi požari po državi je danes gorelo tudi v bližini Dornberka v Občini Nova Gorica in pri naselju Trnje v Občini Pivka suha trava. Občani so kljub prepovedi kurili odpadno vejevje v naselju Jagodje v Občini Izola.

V zadnjem mesecu dni je denimo v Ljubljani padlo 26 milimetrov padavin, povprečje je 96 milimetrov. Še manj je bilo v tem času padavin v Novem mestu, kjer je padlo 14 milimetrov, povprečje pa je 83 milimetrov. Podobno je bilo tudi na vzhodu države, na severovzhodu je ponekod padlo manj kot deset milimetrov padavin, je razmere opisal dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso) Blaž Šter.

Tudi na Primorskem je sušno. Zadnje padavine so bile v začetku marca, potem pa jih ni bilo več. Le ponekod na Severnem Primorskem je v zadnjem mesecu padlo nekaj milimetrov padavin. Ob tem je na Primorskem pihala tudi burja, ob visokih temperaturah in močnejšem soncu je bilo več izhlapevanja, zato je nastopila tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Največ padavin je bilo na severu države v hribih, kjer je v zadnjem mesecu padlo tudi nekaj snega. Sneg se zdaj tali, zato bodo v prihodnje reke imele malo večje pretoke.

Takšno padavinsko stanje se bo, kot kaže, še nadaljevalo, saj bomo tudi v prihodnjih dneh imeli bolj suho vreme. Nekaj malega dežja bo predvidoma padlo v torek, a zaenkrat so napovedi glede količin negotove. Tako se tudi prihodnji teden, kar zadeva padavine, situacija ne bo popravila, je povedal Šter.

Tla so tako marsikje že zelo izsušena, kmetijska tla so izsušena po vsej državi. Še posebno je izsušen površinski, setveni sloj tal, opozarjajo na agenciji. To pa vpliva na hitrost vznika semen, saj mora zrno za proces kalitve vsrkati dovolj vode.

"Zato zalivajmo sadike, če smo jih že posadili, vode pa ne pozabimo dodajati niti setvam zelenjadnic," so opomnili na Arsu. Na kalitev semen in rast rastlin pa vplivajo tudi temperature, zato velja z nekaterimi setvami in zasaditvami še počakati. Če bodo napovedane ohladitve, naj vrtičkarji sadike, ki so jih že posadili, prekrijejo, da jih tako obvarujejo pred škodljivim vplivom mraza.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija