ZASAČENI ITALIJANI SE IZGOVARJAJO, DA NISO VEDELI ZA PREPOVED: Čez mejo zaradi rekreacije

Slovenija

Na slovensko-italijanski meji danes ni bilo zaznati kršitev prepovedanega prehajanja državne meje na območju Občine Hrpelje-Kozina. Na poljskih in gozdnih poteh na poti na Kokoško je bilo sicer opaziti veliko pohodnikov. Tudi italijanski državljani prehajajo propustno mejo predvsem zaradi športno-rekreativnih dejavnosti.

V občinah Hrpelje-Kozina, Sežana in Komen je obmejno območje prepredeno s številnimi potmi, ki so jih nekoč uporabljali predvsem kmetovalci, ki imajo tu svoje kmetijske površine. Mnogi med njimi še danes obdelujejo zemljo na obeh straneh državne meje.

Nekaj dvolastnikov, ki v času epidemije novega koronavirusa potrebujejo posebna potrdila za prehod državne meje, je tudi v Občini Hrpelje-Kozina, je povedal poveljnik Civilne zaščite (CZ) Občine Hrpelje-Kozina Robert Kastelic. Vendar ti ne predstavljajo problema, saj imajo utemeljen razlog za prehajanje državne meje.

Na območju Krvavega Potoka 'zaidejo' predvsem rekreativci

Italijanski državljani lahko ob utemeljenih razlogih prehajajo državno mejo na kontrolnih točkah, ki so postavljene na nekaterih nekdanjih mednarodnih mejnih prehodih, med katerimi je tudi tisti v Krvavem Potoku.

Ob začetku epidemije so bili na kontrolnih točkah tudi člani CZ, ki so potnikom merili temperaturo. Sedaj so na kontrolnih točkah le policisti, ki preverjajo upravičenost za prehod meje. Tudi danes je bilo na kontrolni točki v Krvavem Potoku nekaj prometa in to v obe smeri.

"Na našem območju naletimo predvsem na pohodnike, sprehajalce, tekače in kolesarje, ki nedovoljeno prestopajo državno mejo iz italijanske strani. Če jih kdo ustavi, se ponavadi izgovarjajo, da niso vedeli za prepoved," je povedal Kastelic.

Z lahkoto zaobidejo postavljene ovire

Na takih poteh, kjer se da mejo prečkati tudi z avtomobili ali celo manjšimi tovornjaki, so že v času epidemije postavili različne ovire. Vendar večine med njimi ni težko zaobiti, na razmočeni zemlji se vidijo sledi koles in celo motorjev.

Kastelic je opozoril še na to, da meja med Slovenijo in Italijo na tem območju ne poteka ravno, pač pa zavija, marsikatera pot pa vodi na kratki razdalji preko obeh držav.

Prekrškarje člani CZ sicer le opozarjajo, kar počnejo predvsem v duhu dobrososedskih odnosov. Domačinom v Sloveniji pa ni prav, da se njihovi italijanski sosedje ne držijo zaščitnih ukrepov, ker je na Tržaškem če vedno veliko okužb in obolelih za koronavirusno boleznijo.

Zaradi številnih kršitev prejšnji konec tedna je regijski štab Civilne zaščite za Notranjsko ta vikend pripravil poostren nadzor meje, je povedal poveljnik regijskega štaba Sandi Curk.

"Po dolgem času je bilo vreme prejšnji teden lepo, ukrepi so se začeli sproščati in vse to je privabilo ljudi v naravo. Marsikdo je ob tem tudi prestopil državno mejo," je še povedal Kastelic.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  25 .05. 2020 ob  05: 49
ljubo | 23 .05. 2020 ob 22: 07 Reci pravemu Furlanu v obraz, da je Friulian, če si upaš. Sicer pa v vseh komentarjih pišeš prilagojene "resnice".
Simona |  24 .05. 2020 ob  12: 00
-1
Napišite tudi kaj o Slovencih, ki hodijo po spezo čez mejo in se ravno tako naredijo neumne
pinkopalinko |  24 .05. 2020 ob  01: 20
@ljubo

prebežniki prihajajo iz držav, kjer imajo ogromno problemov, Covid pa ni med njimi. Za italijo pa vemo, kako je. Leglo okužbe.

Prebivalci Drage so pohlevni in jim še na misel ne pride kršiti odredb. Vemo, kdo ima do Slovencev in Sovenije že stoletja kolonialni odnos. Vemo kdo potaca vse gozdove in pobere vse gobe, se vozi z motorji po gozdovih, rabuta pridelke in se obnaša, kot da je vse njihovo. In kdo si ne nadene slušalk v tržaškem mestnem svetu, ko si kdo drzne govoriti v slovenščini. In tem ljudem naj bi ceno svojega zddravja pustili, da ogrožajo regijo, kjer je bilo v celotnem času epidemije le 20 okuženih? Naj ostanejo v svojem italijanissinemu trstu in se rekreirajo po svojem trgu zedinjenja. Ali pa naj tečejo po Rilkejevi poti. Nobenemu državljanu Slovenije sedaj ne pride na misel, da se sprehajal po tej poti, torej sploh ni gužve.
ljubo |  23 .05. 2020 ob  22: 10
Pa se to...
Prejsnji teden so na trzaskem dobili okoli 400 pribeznkov...zupan Doline g.Kljun se sprasuje kaj je narobe v SLoveniji...
Torej lovite italjane...ker gredo cez njivo en giro in potem nazaj domov...a pribeznikov ne vidite...
primitivno...
ljubo |  23 .05. 2020 ob  22: 07
Super in predvsem korektno bi bilo ( tudi do Friulanov/Italijanov/zamejskih Slovencev ), če bi se povedalo tudi to, da je Civilna zaščita Furlanije Julijske krajine pred nekaj dnevi izdala najnovejša pravila "obnašanja", ki še vedno DOLOČAJO uporabo mask za aktivnosti na prostem razen v "fazi največje telesne aktivnosti", se pravi intenzivnem teku in da je še vedno prepovedano kakršno koli združevanje oseb razen družinskih članov. Italijani tehnično gledano lahko vstopijo v Slovenijo, ampak so "ob vrnitvi" še vedno podvrženi karanteni. In potem še malo logike. Nekdo iz Sežane gre lahko po mili volji do Splita, na poti pobere še dva štoparja in se čez 5 dni vrne domov. Nekdo iz Drage, ki je streljaj čez mejo, pa ne sme po bivši železniški progi do Kozine, ker bi ga nek vročekrven prebivalec Murske Sobote pribijal na križ, ker "Italijani pa nimajo kaj iskat pri nas". Lahko po mili volji bereš italijanske komentarje, pa boš zelo težko naletel na take nestrpne komentarje kot pri nas....