ZARADI URINIRANJA ZA ŠTIRI LETA V ZAPOR: Svoja "zločinska dejanja" je tudi posnel in jih objavil na spletu

Svet

Moskovsko sodišče je 19-letnega Matveja Juferova obsodilo na štiri leta zapora zaradi "oskrunjenja" razstave, ko je novembra uriniral na portret veterana druge svetovne vojne, navedbe ruskih tožilcev in medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Juferov je svoja "zločinska dejanja" tudi posnel in jih objavil na spletu. Na sojenju je dejanje priznal in izrazil obžalovanje, zatrdil pa je, da je bil v času dogodka pijan.

Med sojenjem, ki je trajalo manj kot mesec dni, so tožilci za Juferova zahtevali najvišjo možno kazen - pet let zapora -, vendar se je sodišče na koncu odločilo "le" za štiri leta. Mladenič je po besedah tožilcev "javno žalil spomin na zagovornike domovine in ponižal dostojanstvo veterana". Kazen bo moral prestajati v kazenski koloniji.

Za krivega je bil spoznan v skladu z ruskim zakonom proti rehabilitaciji nacizma. Zakon, ki prepoveduje žalitve veteranov druge svetovne vojne, je Rusija sprejela marca letos.

Zmaga Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni je steber nacionalnega ponosa v Rusiji. Kremelj to uporablja za spodbujanje domoljubja in zavračanje kritik proti Sovjetski zvezi in njeni vojski, še poroča AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  24 .12. 2021 ob  17: 29
Pri nas pa precednik države in vlade obujata nostalgične spomine na le-te. Iz tega vidika škoda, ker nimamo ruskih zakonov.