ZARADI TEGA ZAKONA JE SLOVENIJO DOLETELA TOŽBA: Danes je naposled začel veljati

Slovenija

Danes začenja veljati novi zakon o elektronskih komunikacijah, s katerim se nadomešča dosedanjega iz leta 2013. Z njim se v slovenski pravni red prenaša evropsko ureditev s tega področja ter med drugim za potrošnike predvideva brezplačno menjavo ponudnika storitev.

Novi zakon v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo o evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, ki je nadomestila štiri direktive obstoječega regulatornega okvira za področje elektronskih komunikacij. To bi morala Slovenija storiti že do 21. decembra 2020 in zaradi zamude je Evropska komisija proti naši državi vložila tožbo pred Sodiščem EU.

V mandatu prejšnje vlade je DZ predlog zakona obravnaval dvakrat, vendar ga je prvič zavrnil, drugič pa zaradi zahteve Levice za razpis posvetovalnega referenduma o njem ni glasoval. Po spomladanskih parlamentarnih volitvah ga je v ponovno obravnavo vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem iz SDS in DZ ga je sprejel konec septembra.

Pri tem so bile na predlog koalicije spremenjene določbe glede varnostnih zahtev za operaterje, ki zagotavljajo mobilna omrežja upravljavcem kritične infrastrukture - in bi se lahko med drugim nanašale na kitajski Huawei. Namesto prepovedi sodelovanja določenih dobaviteljev, označenih kot "dobavitelji z visokim tveganjem", je zdaj v zakonu zapisana prepoved uporabe opreme, ki bi lahko ogrozila nacionalno varnost.

V SDS so takim spremembam njihovega predloga ostro nasprotovali. Poslanec SDS Žan Mahnič je v razpravi koalicijskim poslancem očital, da so popustili pod pritiski kitajskega veleposlaništva in podjetja Telemach, ki ima Huaweijevo opremo.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je te očitke zavrnila. Po njenih besedah je bil prvotni predlog zakona diskriminatoren, saj ni upošteval, ali dejansko prihaja do težav pri varnosti komunikacijskih storitev. Posledično bi bil lahko dobavitelj izločen izključno zato, ker prihaja iz ene ali druge države, a kot je pojasnila, ne želijo biti diskriminatorni. Pomembno se ji zdi predvsem, da so komunikacijska omrežja in storitve ter oprema varni.

Namen zakona je sicer skladno z evropsko direktivo pospeševanje razvoja elektronskih komunikacijskih omrežij ter dostop do zelo visokozmogljivih omrežij in njihova uporaba za vse državljane in podjetja v EU. Skladno z evropsko direktivo spodbuja povezljivost in uporabo visoko zmogljivih omrežij po vsej Sloveniji.

Potrošnikom naj bi olajšal zamenjavo ponudnikov storitev, ki bo odslej brezplačna. Najpozneje v letu dni bo vzpostavljen tudi javni sistem obveščanja in alarmiranja končnih uporabnikov prek javnega mobilnega omrežja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija