ZARADI TEGA SADEŽA SE LAHKO MOČNO POŠKODUJETE: Plastični kirurgi pozivajo k previdnosti

Trendi

Kirurgi na Nizozemskem svarijo pred poškodbami zaradi avokadov. Po lastnih navedbah so opazili porast hujših poškodb, ki nastanejo zaradi ureznin pri odstranjevanju spolzke koščice. Nizozemski kirurgi svetujejo, naj potrošniki koščico raje odstranijo z žlico. Trgovine in proizvajalce so pozvali, naj na embalaži posvarijo pred poškodbami.

Združenje plastičnih kirurgov je danes v Utrechtu javno pozvalo k več previdnosti pri ljubiteljih zelenih sadežev. Veliko ljudi se namreč huje poškoduje, ko skušajo z ostrim nožem odstraniti koščico. Pri tem lahko nož zdrsne na koščici in poškoduje prste ali dlan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Pogosto vidimo, da so poškodovani ali celo prerezani živci prstov," je povedala kirurginja Annekatrien van de Kar. To bi lahko imeli tudi dolgotrajne posledice, je posvarila.

Točne številke poškodovanih združenje ne navaja. Opazili so, da se z vse večjo priljubljenostjo avokada veča tudi število poškodb. Več kirurgov je poročalo, da imajo vsak teden po nekaj primerov t.i. avokadovih poškodb. V ZDA je fenomen poznan že dlje časa, letno naj bi glede na študijo zabeležili po okoli 8000 'žrtev avokada'.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  08 .12. 2020 ob  23: 43
Istrijan se ze od malega nauci rezat prsut in panceto,avokado je mala malca
4ugoketo |  08 .12. 2020 ob  22: 51
kaj so butasti novinarji ali folk?
Pazite, kako čistite ribe
označite primerno!

pa še nagradno vprašanje
kakšna je verjetnost, da se C19 virus ne širi po Kitajski?
prst gor za 0 %,
dol za manj kot 0%
Točen odgovor: sredinec