ZARADI SOSEDOV, KI NEPRESTANO KADIJO, GA ŠČEMIJO OČI IN PEČE NOS: Vladi predlaga ureditev kajenja v blokih (ANKETA)

Slovenija

Na spletni strani vlade, kjer sprejemajo predloge državljank in državljanov, se je pred nekaj dnevi pojavil predlog, ki se tiče kajenja v večstanovanjskih objektih. Avtor ima namreč "velik problem s spodnjimi sosedi, ki so verižni kadilci, z vedno prisotnim pepelnikom polnim ogorkov". Kaj predlaga?

"Če živimo res v demokratični deželi, bi moralo veljati, da pravice ene osebe segajo točno do meje, kjer se začnejo pravice druge osebe. Ne zahtevam od nikogar, da neha kaditi, vendar naj kadi na način, da ne vpliva na življenje oziroma zdravje drugega," je zapisal avtor predloga, ki mu preglavice povzročajo sosedje, sicer strastni kadilci.

Kot je pojasnil, so zaradi neprestanega kajenja sosedov, ki živijo pod njimi, v toplejših dneh celo primorani zapustiti svoje stanovanje in prespati drugje. "Ne samo, da stanovanje smrdi odurno, ampak nas že po pol ure od intenzivnega vonja začnejo ščemeti oči in se celo solziti, v nosnem pretinu pa nas močno peče," svoje težave opisuje avtor.

Ker je prepričan, da takšnega problema nimajo le oni, na vlado apelira, da zakonsko uredi kajenje v večstanovanjskih objektih. Absurdno se mu namreč zdi, da bi se moral preseliti zaradi krivde drugih. Za njegov predlog je do danes glasovalo 37 državljank in državljanov, proti pa 18. Predlog bo sicer v razpravi do 9. februarja.

Konkretnih predlogov, kako naj bi se uredilo kajenje v večstanovanjskih objektih, avtor ni podal. Večina komentatorjev je sicer razumela, da bi želel doseči prepoved kajenja v blokih. Večinoma se strinjajo, da bi tovrstna pravila moral urejati hišni red oziroma da bi se morali glede njih dogovoriti stanovalci bloka. "Če bi vsak izmed nas živel malce bolj obzirno do drugih, ne bi bilo treba nobenih zapovedi."

Kaj pa menite vi? Bi prepovedali kajenje v večstanovanjskih objektih? Pred vami je anketa - če se vam ne prikaže, pritisnite na 'x'.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  22 .01. 2021 ob  01: 52
-2
Univerzalen zakon ki bi posteno pokril vse plasti ne obstaja.Zaradi dokaj majhnega stevila primerov potem pade na vse in prav tako lahko zakon pade na tiste ki kadimo na balkonu in ne motimo nobenega.Lahko te sosed slika in poslje fotko pristojnim organom ki te oglobijo.
V kolikor kogarkoli motis,bi lahko bil sprejet zakon da si dolzen poskrbet za problem oz.tezavo v nakrajsem roku in denarna kazen v primeru brezobzirnosti.
I know |  21 .01. 2021 ob  19: 22
Poznam zadevo iz našega bloka.
Po navadi so to brezposelni lenuhi, kvazi invalidi ali pa kar cela družina na socialki. Vsi kadijo strogo Marlboro, cel dan gledajo TV, kuhajo smrdljive golaže in fižol in jočejo, kako se jim godi krivica.. Pripombe in prošnje sosedov so konstantno zasmehovali. Pa smo šli na ostro.
So sami kar hitro ugotovili, da nas je preveč še bolj norih kot so oni...
solinar |  21 .01. 2021 ob  17: 34
-5
Brez skrbi. bo narava preko onkološkega inštituta poskrbela za take.
ZigaZois |  21 .01. 2021 ob  13: 22
18
Živim v starem mestnem jedru in pozimi ne smem odpreti oken, ker sosed kuri drva in je zakajena cela soseska zaradi prenizkih dimnikov.
Sosed je želel podaljšati dimnik pa ne sme, zaradi spomeniškega varstva.
Pozimi pač potrpimo, spomladi operemo vse balkone in živimo dalje.
Ne zahteva, da prenehajo kaditi ? V stanovanju naj bi po njegovem bilo prepovedano, na oknu ali balkonu tudi okoli bloka še vedno smrdi, v parku ni spodobno, V gozdu je tuja lastnina, na planinski poti onesnažuje zrak rekreativcem in še bi lahko našteval.
Ob tem se sprašujem, če je v lastnem stanovanju dovoljeno prdeti (spuščati vetrove - slovensko). Tudi to lahko zmoti občutljiv sosedov nos.
Kaj bomo prepovedali v takem primeru ?
alfa |  21 .01. 2021 ob  12: 11
še malo pa jih bo motilo tudi ko sosedi naglas sexajo...to so taki ,ki sami ne znajo uzivat pa jih moti vse,tudi vzdihovanje....res so bogi mi se kar smilijo..